Політика

Денацифікація «денацифікаторів»

Колись путін сказав, що найбільша трагедія ХХ століття — це розпад Радянського союзу. Скоро наступник путіна на посаді очільника росії (або того, що від неї залишиться) назве напад на Україну 24 лютого 2022 року найбільшою трагедією століття XXI-го. Цього тижня путін очікувано показав, що йтиме шляхом ескалації. Мобілізуючи близько мільйона росіян він напружує внутрішню ситуацію і дуже ризикує. Але цим він намагається показати Заходу — погоджуйтеся на мої умови, бо готовий продовжувати цю війну ще довго. А якщо… Тут ми почули погрозу застосувати ядерну зброю.

Насправді, ці заяви демонструють, як погано у нього йдуть справи та те, що він усвідомлює, наскільки катастрофічним виявилося його рішення розпочати війну. Але він уже не може зупинитися. Він поставив на цю війну все. Хороших варіантів у диктатора не лишилося. Кожен наступний крок погіршує його становище. Смерть для режиму, який КГБ вибудовувало понад 20 років стає практично неминучою. Порушена базова суспільна угода путіна та росіян: «Не цікавтеся політикою, не прагніть свобод та демократії, а я вам гарантую мир, стабільність та більш-менш забезпечене життя». Фактично, режим путіна втратив свою легітимність в суспільстві. Найбільша небезпека тепер полягає в тому, що в росії нема жодного способу зміщення божевільного диктатора — ні Політбюро, ані легітимного наступника, лише найбільший ядерний арсенал в світі.

На міжнародній арені росія опиняється все в більшій ізоляції. І ядерні погрози лише її поглиблюють. З Заходом все зрозуміло. Надія росії розколоти країни НАТО вже давно зазнала поразки, а газовий шантаж не спрацює, це вже очевидно. Але цього тижня проявилися і великі проблеми, з якими путін стикнувся на Сході.

Казахстан публічно дав зрозуміти, що тепер для нього головний партнер Китай, а не росія. Зростає вплив Туреччини в регіоні, а Азейбарджан відкрито ігнорує миротворчу роль росії на Південному Кавказі. Лідери Китаю та Індії публічно дистанціюються від путіна, а його єдиний союзник Лукашенко так і не наважився ввести свою армію в Україну, скільки б зусиль не доклав для цього особисто путін.

Своїми останніми діями путін лише сприяє своєму статусу «світового ізгоя». І щоб вийти з ізоляції росія повинна буде пройти шлях денуклеризації та денацифікації. Тому, початок війни росії проти України стане найбільшою катастрофою ХХІ століття. В першу чергу, для російського народу.

Олександр Ломако

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *