Політика

Макарони для Макрона

Вже через кілька годин після того як президент Франції дав коротку аудієнцію українському «кандидату ЗЕ», команда останнього розповсюдила фанфарне повідомлення про те, якою «успішною» була ця зустріч.

І навіть похвалилися, нібито про Зеленського «позитивно» відгукнулася впливова французька газета «Le Mоnde». У кінці поширеного від команди ЗE повідомлення навіть було виставлено посилання на «Le Mоnde».

Але, як виявилося, то лиш для імітації нібито «достовірності» свого власного повідомлення. Така собі нечесна маніпуляція…. Адже посилання було зроблено не на конкретну публікацію про візит Зеленського, а на сайт газети «Le Mоnde» загалом.

Очевидно з розрахунку на те, що мало хто з українських читачів буде шукати якусь там маленьку публікацію у величезному масиві матеріалів крупної щоденної французької газети.

Але я був одним із тих, хто не полінувався і таки пошукав. Спочатку переглянув матеріали «Le Mоnde» за 12 квітня, адже увечері саме того дня було розповсюджено повідомлення команди ЗЕ. Ніякої згадки про Зеленського в «Le Mоnde» у цей день не було.

Але в масиві матеріалів газети за 13 квітня таки промайнула невелика інформація про аудієнцію Зеленського у Макрона. Цитую фразу, якою публікація в «Le Mоnde» характеризує візитера і мету візиту: «Зеленський, зображений у карикатурах як маніпульована росіянами істота, хоче нагадати про свою лояльність до Заходу». Ось дослівно французький оригінал цієї фрази: «Zelensky, caricaturé en créature manipulée par les Russes, entend rappeler que sa loyauté va à l’Ouest».

Далі газета пише, що з проханням про цю зустріч до французької сторони звернулася команда Зеленського. Бо для молодого кандидата у президенти, який у мріях вже бачить себе «українським Макроном», є очевидний інтерес у тому, щоб завдяки зустрічі з популярним французьким лідером «підрости» до міжнародного статусу.

Але вже в кінці цієї короткої інформації «Le Mоnde» ще раз нагадує про реальний статус Зеленського і дослівно повторює ту ж згадану вище характеристику: «зображений у карикатурах як маніпульована росіянами істота, він хоче нагадати про свою лояльність до Заходу»…

Ну, а щодо можливих перспектив України у випадку перемоги кандидата ЗЕ у другому турі виборів, то «Le Monde» тривожно прогнозує, що це може стати «стрибком у невідоме» не тільки для України, а й для партнерів Києва на міжнародній арені…

Ще одне популярне французьке видання – тижневик «L’Obs» вже навіть дуже промовистим заголовком своєї публікації одразу ж виразно підкреслює цілком очевидну спекулятивну мету цього візиту: «Zelensky vante sa rencontre “très sympa” avec Macron», що означає «Зеленський хвалиться своєю «дуже симпатичною» зустріччю з Макроном»…

Тобто, ось так гість із Києва, трішки засвітившись поруч з Макроном, публічно хвалиться цим, бо хоче вже лиш на цьому набити собі ціну…

Ну, і де ж у названих публікаціях розрекламований у повідомленні команди ЗЕ «позитив» про їхнього кандидата?

Олександр Рущак

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *