Політика

Передпенсійні «вибрики» Ангели Меркель

Афера Меркель-Макрон щодо політичної реанімації Володимира Путіна і відновлення самітів Росія — ЄС з гуркотом провалилася. Журналісти, дипломати, спостерігачі з нетерпінням чекали моменту, коли Ангела Меркель або Емануїл Макрон озвучать аферу щодо відновлення самітів ЄС — Росія за участі Володимира Путіна. Сьогодні цей момент настав. Меркель і Макрон оголосили про цю божевільну ідею. Її з радістю підтримав канцлер Австрії Себастьян Курц.

Однак лідери Польщі та країн Балтії — Естонії, Латвії та Литви, які десятиліття жили під радянськими репресіями, були в шоці. На знак незгоди, ба, навіть гніву вони публічно викрикували, що план «важковаговиків» ЄС, канцлерки Німеччини Меркель та президента Франції Макрона, є зрадoю європейських цінностей.

«Початок будь-якого прямого діалогу на найвищому політичному рівні з Москвою можливий лише в ситуації, коли відбудеться фактична деескалація та фактичний вихід Росії з агресивної політики», — заявив прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький, щойно прибувши на саміт. «Для нас це однозначна ситуація. Коли ми бачимо гібридні атаки на наших сусідів, на нас, — сказав Моравецький, — розпочати діалог на найвищому рівні неможливо».

До обговорення цієї теми долучився і прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рутте. І щоб довести, що розбіжності набагато глибші, ніж суперечки «ні», прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рутте взяв середню позицію, сказавши, що для установ ЄС нормально вести зустріч з Путіним, але він сам категорично нічого спільного з цим не хоче мати. «Я не проти зустрічі двох президентів з Володимиром Путіним», — сказав Рутте, маючи на увазі голову Європейської Ради Шарля Мішеля та голову Європейської комісії Урсулу фон дер Леєн. Але Рутте додав: «Я сам не буду брати участі у зустрічі з Володимиром Путіним» (Нідерланди втратили 198 своїх громадян під час збиття малайзійського пасажирського літака росіянами над Східною Україною в 2014 році).

Останніми роками розбіжності між лідерами ЄС щодо Росії зберігаються переважно «під прикриттям». Однак і нинішній президент Ради ЄС Шарль Мішель та його попередник Дональд Туск докладають всіх зусиль, аби забезпечити періодичне продовження запровадження санкцій проти Москви внаслідок вторгнення Росії в Україну та анексії Криму в 2014 році.

Під час дискусій про повернення Росії до діалогу на рівні самітів щоразу витягували на поверхню злочини Росії і, зокрема, Путіна щодо України і російських опозиціонерів. Спроба вбивства та пізніше ув’язнення російського опозиційного діяча Олексія Навального також спонукали європейських лідерів бути більш гучними у критиці Москви та ініціативи Меркель і Макрона.

Кілька дипломатів та посадових осіб ЄС заявили: вважають, що німецько-французька пропозиція виникла з певних ревнощів через те, що американський лідер Джо Байден говорив з Володимиром Путіним про проблеми, включаючи найважливіші серед них — безпекові, які мають безпосередній вплив на Європу. Меркель навіть це визнала, заявивши Бундестагу в четвер вранці, що якщо Байден змiг зустрітися з Путіним, то зможе і ЄС.

Але Меркель піде на пенсію за лічені місяці і чимало лідерів ЄС просто дивуються її безглуздій ініціативі щодо політичної реанімації Володимира Путіна.

Ростислав Демчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *