Політика

Рускій мір і розпростерті руки Тель-Авіва

Новий «Русмір-центр» в Ізраїлі. Ціна питання, згідно з неофіційними повідомленнями – 55 млн. доларів. Влаштував Чубайс. Не за власні, звичайно, «залучив спонсорів», відкрили на основі вже існуючого Центру східно-європейських та російських студій Тель-Авівського університету. Викладачі якого, було, трохи рипалися в місцевій пресі «навіщо воно нам?», але підозріло швидко протести вщухли.

Отже, ще одне потужне джерело російської пропаганди, і навіть її автори серйозно не сприймають офіційну версію – «щоб вивчати помилки минулого рф і будувати її світле майбутнє». Для гіпер довірливої, або ж банально тупої публіки – заявлений список «дослідників» нового закладу з числа «хороших росіян», «іноагентів» у себе вдома. Що справжніх ідейних натхнеників «центру» треба шукати на лубянці — зрозуміло без жодної аналітики.

Колишній близький друг і радник путіна, з яким разом колись “родіну” грабували – і, бачте, став його опозиціонером?! До речі, жодних засуджень війни від Чубайса не чули, за корупцію в недавно очолюваному ним «роснано» ні разу не покарали, з рф на початку війни виїхав, щоб потім заїхати назад – спокійно, без перешкод. Навіть гавкання з приводу в «газпром-медіа» особливо не було.

І трохи довідки з минулого, а саме за жовтень аж 2015-го, перепрошую за мову оригіналу: «Первое мероприятие Ассоциации друзей Тель-Авивского университета прошло в москве, в расположенном в Сколково Институте науки и технологии. На нем присутствовали президент Фонда Сколково и основатель “Ассоциации друзей Тель-Авивского университета в России” бизнесмен и филантроп Виктор Вексельберг, посол Израиля в России Дорит Голендер, президент Тель-Авивского университета Иосиф Клафтер». Останній досі на цій посаді.

Олігарх Вексельберг і уродженець нашого Дрогобича на Львівщині – один з гаманців путіна. Він же, швидше за все, скинувся на новий «Русмір-центр» в Тель-Авів. Чубайсові столиця Галичини теж не чужа – у Львові колись до школи ходив (обидва на світлині).

То вже інше питання, чому в країні, де мешкають понад півмільйона вихідців з України і щонайменше кілька десятків тисяч етнічних українців, досі нема жодного центру українських студій. Тамтешній діаспорі, й нашому МЗС «щось таке» до лампади. Зате потім будуть чухати потилиці, чому офіційний Єрусалим прохолодно ставиться до Києва і радо відкриває обійми москві. Бо пропагандою свого за кордоном, пані та панове, треба було займатися!

Вже не кажучи про контрзусилля на противагу ерефській. До речі – російські банкіри Фрідман і Авен, теж Чубайсові друзі, в квітні виграли суд ЄС, і тепер санкції проти них в Європі визнані незаконними. Мінфін США і собі вирішив не відставати: Сбєрбанк, Альфа-банк (той же Фрідман), банк ВТБ теж виведені з-під санкцій, але вже американських.

Спасибі товаришу Байдену. Зате «США будуть з Україною…» — скільки? Русмір пре, не тільки з Тель-Авіва.

Людмила Пустельник

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *