Суспільство

Бельгієць ухопився за голову…

Не знаю, які там реформи проводить в Україні Уляна Супрун, але вкотре переконуюсь — не дай, Господи, одинокій, хворій людині доживати старість в Україні. Маю власний наочний досвід. Такого занепаду медична система України, мабуть, ніколи не знала.

Мама моєї дружини через хворобу на рак після операції вже третій місяць прикута до ліжка. Моя дружина третій місяць не бачить родини, доньки, чоловіка, кота, бо денно і нощно доглядає за хворою мамою у Чернівцях. Зарплату у Бельгії їй перестали платити.

Аби вона зовсім не втратила роботу у Бельгії, займаємось оформленням для неї, так званої, соціальної відпустки за сімейними обставинами. Для цього потрібно було, щоб наш сімейний лікар заповнив відповідний формуляр.

Коли він довідався, що в Україні відсутнє саме поняття про домашніх медсестер і медбратів, які б регулярно відвідували хвору — ухопився за голову! Яка євроінтеграція, який Євросоюз, якщо держава неспроможна забезпечити елементарним доглядом своїх громадян?

Тому кілька слів про те, як доглядають старих, хворих людей у Бельгії. Домашні медсестри і медбрати відвідують своїх пацієнтів тричі, чи більше протягом дня.., навіть уночі. Серед них — професійні медики, стажери, студенти медичних факультетів. Вони міряють артеріальний тиск, пильнують, чи не підіймається цукор, приносять ліки, роблять необхідні ін’єкції, інгалюють легені, обмивають і лікують пролежні, годують тощо… Це СИСТЕМА!

Тепер мені зрозуміле здивування керівництва на роботі моєї дружини, що вона навіть тимчасово не може приїхати до Бельгії й оформити необхідні документи на соціальну відпустку. Вони не можуть повірити, що Україна у багатьох сферах ще знаходиться у далекому середньовіччі.

Тож скажіть мені, у чому полягають медичні реформи, якими займається пані Супрун?
Коротше… рухаємось у Європу.

Ростислав Демчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *