Суспільство

Спекатися спеки

Середина липня, а ми вже маємо два найрекордніші спекотні дні в історії людства. Безжалісну спеку 4 та 7 липня пояснюють феноменом Ель-Ніньйо – різким потеплінням води в екваторіальній частині Тихого океану. Через масштабний водообмін холодної та теплої води і зміщення зон. Ці процеси змінили протилежне явище – Ла-Нінья, з яким ми прожили майже 3 роки без катастрофічних температур.

Що ж, наразі у Європі вже зафіксовані показники у +49 градусів за Цельсієм. Потужні спекотні хвилі у ці дні охопили Іспанію, Грецію, Італію, американський Техас. В Україні сьогодні більше +35. Таких температур не фіксували з початку їх вимірювання апріорі, з 1850 року.

… Спека буквально відкорковує голови і смажить мізки вел дан, як Ганнібал Лектор. А ми всі зависаємо біля кондиціонерів, як Абердинські ангуси у м’ясних холодильниках. Колись за такої спеки в африканській пустелі бійці французького іноземного легіону божеволіли і вистрілювали цілі обойми у розпечене сонце. Ми теж маємо гарячу війну, яка у прямому і переносному сенсі неабияк підігріває градус.

І можна лише уявити, як наші хлопці та дівчата зараз у розпал найжорстокіших боїв під пекучим сонцем почуваються у шоломах та брониках. У танках та бетеерах, які нагріваються до температури доменних печей! Як там пораненим. Вони справжні герої. Доземний їм уклін.

… В Хорватії та Іспанії масштабні лісові пожежі, в Україні горять пшеничні поля на Миколаївщині. І десеенесники ще не розібралися – це зумисні підпали, чи результати зашкальних спеки та людської недбалості. А цей важкий воєнний хліб нам потрібно зберегти будь-що! Через те, що відбувається, Всесвітня метеорологічна служба вже вводить в обіг сповіщення про екстремальні температури, які є небезпечними для життя людей – аж до червоного. А похідний від пожеж та війни високий рівень вуглекислого газу в атмосфері у поєднанні з сильними вітрами зумовить ще стрімкіші стрибки на термометрах.

Одне слово, Україна разом зі світом входить у ще незвідану температурну турбулентність, наслідки якої у повних обсягах ще не можемо прогнозувати. Хоча вчені вже з’ясували, яким є пороговий температурний показник для нормального функціонування організму людини – він +40, +50°C.

Це при тому, що після +28 людський організм вже потребує активного захисту своєї внутрішньої температури. Також встановлено, що чоловічий та жіночий організми реагують на спеку по різному. Жіночий легше, що, швидше за все, пов’язано з його репродуктивністю. Рівень споживання кисню, серцевий ритм та швидкість потовиділення і частота пульсу, тобто швидкість метаболізму у жінок у спеку вища.

… До всього, ще й сонце наразі наближається до піку чергового 11-річного циклу своєї активності. І попри інші негативні впливи, за твердженням американських вчених, така його активність може вже у 2025 році знищити Інтернет, як такий. Через коронарні викиди сонячної маси призвести до “інтернет-апокаліпсису”. А вони у буквальному сенсі бомбардуватимуть земну магнітосферу, викликаючи індуковані струми по всій планеті, по всьому, що здатне проводити електрику. Пристрої, розраховані на силу струму в 1 ампер, можуть отримати удар у 130 ампер. Це шалений удар по всій нашій цивілізації, бо полетить усе, без чого ми вже не можемо обходитися.

Субтропічна зона в Україні невпинно суне на Північ. Зараз вже приблизно на 250 кілометрів. І це відбувається значно швидше, ніж ми відвойовуємо наші території від російської нечисті. Це великі виклики для нашої аграрної науки, нашої НААН. Ми мали ще на вчора запропонувати нашим сільгоспвиробникам стійкі до таких змін клімату сорти зернових та бобових. І ми це зробили. Війна суттєво покроїла мапу наших сільськогосподарських угідь, а народ і військо потрібно буде годувати і сьогодні, і завтра. Крім того, нашого хліба потребує ціла низка критично спекотних країн. Кліматично та економічно.

Хоча агресор, який вдерся у наш дім, робить все, щоби занурити їх у голод. Буквально вчора сиротливо відплив з Одеси останній пароплав із зерном у рамках “зернової угоди”, яку росіяни намагаються зірвати. З суші його проводжали так же печально, як колись останній корабель з білими емігрантами…

… Крім посухи, такі температурні вибрики породжують цунамі, потопи, інші катаклізми, які зачеплять і сушу з нашою Україною. Людська життєдіяльність вже навіть змінила колір Світового океану, порушивши харчові ланцюги. І хоча ми звикли до пустелі на місці водосховища і зеленої води в Одесі, найгірше, що при цьому океани починають викидати у повітря більше вуглецю. До всього, стрімке потепління океанічних вод ще й буквально знищує колонії коралів. Додайте величезні пластикові острови у небувало засміченому океані, на яких стрімко розвиваються ареали медуз, равликів, ракоподібних, котрі мігрують разом зі сміттям.

Хороша новина: наші захисники вдарили вчора по Кримському мосту. І не біда, що сміття у наших водах стало більше. А у Києві +33. У наших на фронті більше +35 градусів. І позбутися цієї липкої спеки майже нереально. Всю воду не вип’єш, на вулицю теж потрібно виходити. В українській мові є унікальна алітерація – спекатися спеки. Та як?

Ще добре, що спеку не так критично витримують наші діти. Може тому, що Бог їм ще не таке приготував. Але після такої війни їх вже нічим не настрахаєш. А нам тепер головне – позбутися путіна і його генно модифікованої камарильї, яка поширилася і на нашу землю. Та вірю, рятівний дощ неминучий. Тому все буде Україна!!!

Ануш Балян

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *