Культура

Не поспішайте стати класиками…

«Спогадайте мене». Під такою рубрикою маю намір друкувати вислови, спогади колег-письменників, друзів, знайомих, присвячені М.Т. Рильському. Отож, згадує Юхим Мартич: У одного літератора зберігається книга Максима Рильського «Классики и современность». Це збірка статей, що її в 1958 році видало московське видавництво художньої літератури. Напис Рильського на першій сторінці: «Сучасникові, щоб не поспішав стати класиком. Це може статися з кожним»…

Одержавши дарунок той літератор звичайно зацікавився, що криється за досить-таки багатозначними словами. І от що розповів Максим Тадейович. Кілька років тому йому доручили упорядкувати збірку творів українських поетів. «Звичайно, тільки класиків», — пояснила редакторка. «Кого ви вважаєте класиками?» — поцікавився Рильський з властивою йому тонкою іронією. «Звичайно, тих, які вже не живі!» — беззаперечно пояснила редакторка.

… Максим Тадейович промовчав і пішов…
Для багатьох своїх сучасників Максим Рильський став класиком ще за життя…

Згадує Степан Крижанівський: … Ще перед війною Рильський повернувся з Ялти, де він тоді написав цикл віршів «Море і солов’ї». Зустрічаю на вулиці. «Добрий день, Максиме Тадейовичу, ви вже повернулися?» «Ще ні. Мабуть, днів за два повернусь». І відразу стало ясно безглуздість стандартного запитання. Разом з тим я дістав приємність від цієї дотепної відповіді. Потім я сам не раз відповідав на таке запитання словами, якими відповів мені Максим Тадейович!

Згадує Арон Тростянецький: Приїхав машиною на вулицю Гоголівську, 28, де відкривали меморіальну дошку Миколі Пимоненку. Ще збиралися шанувальники таланту художника. Десь у гурті людей стояв і Максим Тадейович. «Раптом бачу, — розповідав він згодом, — двоє хлопчаків років по 9-10 нишпорять у натовпі. Коли пробігали повз мене, то чомусь спинилися . Один каже: знаєш, тут і Рильський є. Тоді другий запитує: «А ти його особисто знаєш чи вірші читав?» « Ні, — каже, — я знаю номер його машини ». А то був справді номер, який раз побачивши, важко забути УЧ 0001. «От, — каже Максим Тадейович, — і моя слава».

Максим Рильський

На світлині: М.Т. Рильський та його колега по Інституту, доктор мистецтвознавства М.К. Йосипенко, постійний супутник в поїздках на природу, рибалку.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *