Культура

Не стало Анатолія Єчка

В День зимового сонцестояння, 22 грудня, на 85-у році життя відлунав один із найвідоміших голосів України – голос Анатолія Олексійовича Єчка, багатолітнього диктора Українського радіо. Про смерть повідомила його онука Анастасія Сидоренко. Покоління мільйонів українців 1970-90-х років чи не кожного дня чули Єчка.

Диктор вищої категорії, якому заздрив Лєвітан. При одній оказії, коли Юрій Лєвітан не міг прилетіти до Києва, його голосом в палаці “Україна” заговорив… Єчко. Підміни ніхто не помітив. (Цю історію Анатолій Олексійович мені розповідав особисто). А коли через деякий час відбулася зустріч двох дикторів, московський йому прямо в-вічі сказав: “Чтоб это было в первый и последний раз!”

Анатолій Єчко усе життя був вірним українському радіо. Народжений у селі Вільшані Недригайлівського району на Сумщині, Анатолій, певне, й гадки не мав, що доля так виокремить його голос і він стане голосом цілого народу. Тисячі проведених програм, концертів, урочистостей….

Пригадую наші земляцькі зустрічі, на які Анатолій Олексійович завжди поспішав з охотою! Пам’ятаю тривожну ніч на Майдані 2014-го, куди він, підсліпкуватий, прийшов аж із Оболоні. Тоді перед ймовірним розгоном майданівців, перекрили метро… І Єчко, аби підтримати своїх – прийшов пішки.

За життя – скромний, непоказний, але такий одержимий! Він у свої 80 літ ще підіймався на параплані в небо. Таким було його багаторічне хобі… Дуже мріяв політати над рідною Вільшаною, над усіма нашими ближніми селами… Тепер до вічної високості здійнялася його душа… Згадаймо. Спом’янімо. Вшануймо…

Микола Гриценко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *