Культура

Пам’ятник коштом всієї громади…

Історія, як вона є…
У № 28 від 12-18 липня 1991 року газета Чернігівської міської ради народних депутатів «Чернігівські відомості» оприлюднила цікаве, з огляду на сьогодення, оголошення.

У ньому Чернігівське обласне відділення Українського фонду культури анонсувало концерт-лотерею. Прибуток від благодійної акції мав би бути спрямований на спорудження в обласному центрі нового пам’ятника видатному українському поету і художнику Тарасу Шевченку.

На сьогоднішній день пам’ятник Кобзарю це єдиний приклад за всю майже 30-ти річну історію незалежності України, коли пам’ятник було споруджено за кошт, зібраний усією чернігівської громадою.

Пам’ятник Т.Г. Шевченку розташований в історичному осередді Чернігова, звідки місто починалось, і де стояла фортеця, — на Валу, у сучасному Центральному парку культури і відпочинку імені М. М. Коцюбинського, відтак є частиною Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній».

Автор пам’ятника — Народний художник України (1992), лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка (2000) Володимир Андрійович Чепелик.

Олександр Соломаха

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *