Культура

Помер Мойсей Фішбейн

Сьогодні увечері після важкої хвороби помер визначний український письменник Мойсей Фішбейн. Про це щойно повідомила його дружина пані Олена. Мойсей Фішбейн — український поет та перекладач єврейського походження, лауреат премії імені Василя Стуса. Лицар ордена князя Ярослава Мудрого.

Член Українського Центру Міжнародного ПЕН-Клубу та Національної Спілки письменників України.

Хочу навести дві цитати з творчості письменника, які засвідчують його громадянську позицію.

«Якби я жив у той час і був навіть не молодою людиною, я б усе одно пішов до Української повстанської армії. УПА була єдиною армією, яка воювала за незалежність України. До якої армії ще я, український поет, міг піти!»

І ще цитата: «Український поет не повинен ставитися позитивно чи негативно до українського народу, більше того – я український націоналіст, яким повинен бути кожен поет».

Вічна пам’ять і Царство Небесне.

Михайло Сидоржевський

P.S.
Мойсей Фішбейн був беззаперечно видатним українським поетом. Його строфу можна пізнати відразу. Він глибоко знав українську мову. Його заслужено фаворизував Микола Бажан, у якого Мойсей був секретарем. Приязні стосунки поєднували його з великим Миколою Лукашем. Він вирізнявся неймовірною самовимогливістю і був до жорсткості вимогливим до інших. Його вимогливість і критичність часто спричиняли конфлікти. Йому справді нестерпно було витримувати самозакоханих посередностей, тому Мойсеєві справді нелегко було в літературному середовищі.

Михайло Слабошпицький

P.P.S.
Великий чоловік був. Син і громадянин України, Ізраїлю та Німеччини. Великий поет. Найелітарніший з народжених у Чернівцях в ХХ столітті після Пауля Целана. Дуже складний і непристосований у повсякденному житті і відкалібрований у творчості. Носій найвишуканішої, сказати б, еталонної української мови. Мав честь і складність спілкуватися з Мойсеєм майже чверть століття. Таких, як він був, уже нема…

Георгій Галиць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *