Культура

Салман Рушді і Лукашенко

Сьогодні народився Салман Рушді – англійський письменник індійського походження, який світову славу здобув через міжнародний політичний скандал.., автор дванадцяти романів. Політичні скандали завжди були найкоротшим шляхом письменника до слави. Прочитавши його книжку «Сатанинські вірші», Аятолла Хомейні назвав це блюзнірством і закликав стратити автора.

Через Салмана Рушді Велика Британія та Іран розірвали дипломатичні стосунки. А сам письменник почав жити на конспіративних квартирах під цілодобовою охороною поліції. Всі, хто був пов’язаний з Рушді і його творчістю, опинялися в зоні смертельного ризику.

Від рук ісламських екстремістів загинув перекладач роману «Сатанинські вірші» японською мовою Гітоші Іґараші, було поранено італійського перекладача Етторе Капріоле та норвезького видавця Вільяма Нюґора. Потужний вибух розніс книгарню англійського видавництва «Пенґвін букс»…

Радикальні ісламські організації встановили винагороди за голову Салмана Рушді. Найбільша сума доходила до трьох мільйонів доларів. Щоправда, за Олександра Лукашенка білоруська опозиція встановила більше, одинадцять мільйонів євро. Очевидно, Лукашенко впікся білорусам більше, ніж Рушді ісламському світу.

Володимир Даниленко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *