Хвиля Десни » 19 Червня, 2021

Daily Archives: 19 Червня, 2021

Культура

У закапелку Хрещатика…

Published by:

У ці червневі дні народився чудовий Віктор Некрасов. Жив у Києві, в Пасажі, в невеличкому, але гарному закапелку Хрещатика. Потім переїхав до Франції. Сергій Довлатов не раз згадував Некрасова у записниках, він його зобразив старшим чоловіком на ім’я Панаєв у повісті «Філіал».

Continue reading

Суспільство

Радянський наратив української історичної пам’яті

Published by:

Цікава штука, ця глибина пам’яти і тяглість. Може, звісно, я всі ці роки дуже погано дивився, але наша історична пам’ять як певний суцільний сюжет закінчується приблизно на українській революції. Перша світова. Далі в минуле тяглости ніби немає, є лише якісь фрагменти спогадів: козаки, політично-культурна буча зламу століть, а між тим — тиша.

Continue reading

Культура

Салман Рушді і Лукашенко

Published by:

Сьогодні народився Салман Рушді – англійський письменник індійського походження, який світову славу здобув через міжнародний політичний скандал.., автор дванадцяти романів. Політичні скандали завжди були найкоротшим шляхом письменника до слави. Прочитавши його книжку «Сатанинські вірші», Аятолла Хомейні назвав це блюзнірством і закликав стратити автора.

Continue reading

Культура

Його «ЛітУкраїна»

Published by:

Так, як любив «Літературну Україну» Михайло Слабошпицький, її мало хто любив. Упродовж багатьох років працював у ній і публікувався. Напевне, вийшов би не один том, якби зібрати всі його статті там за сім років. І ще більше, коли вже там не працював. Я навіть знаю, за якими псевдонімами він часом ховався.

Continue reading