Культура

Спілка «мертвих душ»

Хто хоч інколи читає книжки українських письменників, хоч трохи цікавиться художньою літературою, той не лишився не посвяченим у ганебну і вже тривалу словесну війну двох високих очільників – голови НСПУ Михайла Сидоржевського та голови Київської міської письменницької організації Володимира Даниленка.

«Хвиля Десна» надрукувала кілька статей про «колгосп» Сидоржевського, котрий нещодавно позбавив членства в Спілці Даниленка та Гая – «Письменники-канібали», «Репресії, яких в НСПУ ще не бувало», «Літературна міль із «Танком джмеля».

Тепер слово, власне, самому Михайлові Сидоржевському, яке ми копіюємо з його сторінки в соціальній мережі.

Це все буде потрібно колись для скрупульозних хроніків історії літератури, коли мистецька течія, дасть Бог, очиститься від бруду й піни.

***
ЗА ГРУБІ ПОРУШЕННЯ СТАТУТУ НСПУ І ДИСКРЕДИТАЦІЮ НСПУ І ЇЇ КЕРІВНИЦТВА УСУНУТИ В.ДАНИЛЕНКА З ПОСАДИ ГОЛОВИ СТОЛИЧНОЇ ПИСЬМЕННИЦЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ.

Таким було рішення Правління Національної спілки письменників України, яке відбулось 1 лютого 2019 року в Будинку письменників.

Також ухвалено рішення: за систематичні дії, спрямовані проти НСПУ та її органів, що виражається у безпідставних, не підтверджених висновками державних правозастосовних органів, заявах, зверненнях, публікаціях у ЗМІ, обвинуваченнях у прийнятті НСПУ незаконних рішень, оскільки такі обвинувачення та дії підривають суспільний авторитет НСПУ, перешкоджають її статутній діяльності творчої спілки, за грубі порушення Статуту НСПУ, за демонстративну неповагу до обраних з’їздом членів Правління НСПУ, Секретаріату НСПУ та голови НСПУ, відповідно до ст. ст. 3.7, 6.12 п. и, а також ст. 6.15 Статуту НСПУ, виключити Володмира Даниленка і Анатолія Гая з членів НСПУ.

В. Даниленко, вкотре грубо порушуючи Статут НСПУ, не визнав ухвали Правління і відмовився виконувати наказ голови НСПУ про звільнення свого колишнього кабінету в Будинку письменників і передачу справ обраній Правлінням т.в.о. голови КО НСПУ Марії Морозенко.

Звичайно, йому доведеться це зробити, адже рішення Правління НСПУ – обов’язкове для виконання.
А тепер — виступ голови Національної спілки письменників України М.Сидоржевського на засіданні Правління НСПУ 1 лютого.

«НЕОБХІДНЕ ОЗДОРОВЛЕННЯ НАШОЇ СПІЛКИ»

Причина скликання Правління раніше запланованого часу – звітно-виборна конференція КО НСПУ, яка була проведена з серйозними порушеннями Статуту НСПУ, з цинічною, демонстративною і зухвалою поведінкою голови КО НСПУ Даниленка.

Скажу відверто – мені гидко все це говорити. Гидко, але мушу. Це як мати справу зі смердючим гнійником, який смердить, поки його не видалиш.

На сьогодні робота керівництва КО НСПУ з вини його голови фактично паралізована. Пан Даниленко замість конструктивної роботи займається інтригами і провокує нові конфлікти, що ускладнює роботу і столичної письменницької організації, і керівництва НСПУ. Зрада, змова, заклики до позачергових з’їздів, звинувачення в корупції у пресі, навішування ярликів про Спілку як про «сталінський колгосп», численні заяви до судів, прокуратур, поліції, СБУ – ось візитівка голови КО.

Все почалось 11 лютого 2016 року зі змови і виступу п’ятьох секретарів проти мене як голови на засіданні Секретаріату і триває вже три роки. 15 травня 2016 Даниленко взяв участь у програмі на Громадському телебаченні, де продовжив звинувачення у корупції на адресу голови НСПУ, дискредитуючи Спілку, а йому в унісон заангажована ведуча Христина Бондаренко ставила питання про доцільність існування Спілки і звинувачувала її у корупції і зганьбленні України.

Тоді ж на сторінках «України молодої» з’явилася всуціль неправдива стаття за підписом Алли Топчій (від якої вона потім публічно відхрестилася, заявивши, що насправді статтю писав Даниленко, і підписав її іменем), а пан Даниленко скликав прес-конференцію, на якій знову тиражував свої абсурдні звинувачення в корупції на адресу голови НСПУ.

Обливання брудом продовжилось.
Зокрема, це пасквіль Горобця, публікація в виданні «Лівий берег», публікації Вано Крюгера, інтерв’ю Даниленка, а також Пантюка і Гая для телебачення, недавня стаття О.Шокала. До речі, Вано Крюгер, якого Даниленко свого часу пропонував на посаду заступника голови КО НСПУ, був у числі кількох молодих учасників ініційованої Українським фондом культури поїздки в квітні 2016 року на куровану путінським ФСБ конференцію «Мінська ініціатива».

Контакти між членами НСПУ, які крутяться біля Українського фонду культури, і курованою путінським ФСБ конференцією «Мінська ініціатива», тривали і після того – були поїздки, публікації в альманасі «Терра поетика» — під гаслом «російські, білоруські і українські письменники поза політикою».

Розумієте, про що йдеться?
Політично це дуже помилкові і безвідповідальні контакти, які кидають тінь на всю Спілку письменників України. У час війни проводити теплі зустрічі з окупантами і ворогами – що це? Сліпота? Чи щось інше?

Нагадаю, що на певному етапі своєї боротьби з вітряками Даниленко позиціонував себе як представника «нової генерації» письменників, таким собі «реформатором». Завів до Правління КО НСПУ (в незаконний спосіб) кількох молодих російськомовних членів НСПУ без імені. Сьогодні, оскільки навіть така молодь, зрозумівши, з ким має справу, відійшла від нього, Даниленко оточив себе переважно перевіреними бійцями пенсійного віку 65+, які свого часу пройшли комуністичний гарт, а окремі з них і досі є латентною чи відкритою «ватою».

На проведеному 14 квітня 2016 року Правлінні КО НСПУ лише троє членів Правління (Наєнко, Соловйов і Тарасюк) підтримали ініціативу Даниленка щодо скликання позачергового з’їзду. А саме правління залишило найубогіші враження від невміння його голови як керівника і адміністратора організувати і провести на належному рівні.

Щорічна конференція КО НСПУ 2016 року була проведена лише 15 червня, хоча мала бути проведена у січні чи лютому. Проводилася в ручному режимі, головою КО НСПУ Даниленком, який одноосібно, без президії, вів конференцію і надавав слово на свій власний вибір.

Делегати добиралися ним переважно в ручному режимі. До цього варто додати тодішнє виключення зі складу правління КО НСПУ тих, хто його не підтримує, без пояснення причин або ж мотивоване «політичними причинами», незаконне збільшення складу Правління до 31 осіб замість 27, включення щойно прийнятих до Спілки (Астапенко, Олена Карпенко, Масалітіна).

НАЗВУ РІШЕННЯ СЕКРЕТАРІАТУ І ПРАВЛІННЯ НСПУ, НА ЯКИХ РОЗГЛЯДАЛИСЯ ДЕСТРУКТИВНІ ДІЇ ГОЛОВИ КО НСПУ ТА ЙОГО СПІЛЬНИКІВ І УХВАЛЮВАЛИСЯ ВІДПОВІДНІ РІШЕННЯ.

УХВАЛА ПРАВЛІННЯ НСПУ ВІД 8.04.16: Засудити деструктивні та безвідповідальні дії окремих секретарів НСПУ (йшлося про Даниленка, Шовкошитного, Бакуменка, Мудрак і Славинського), що загрожують цілісності НСПУ, ведуть до її розколу.

УХВАЛА СЕКРЕТАРІАТУ НСПУ ВІД 21.04 16: За поширення в ЗМІ недостовірної інформації про діяльність керівництва НСПУ, за деструктивну діяльність, що загрожує цілісності НСПУ і веде до її розколу, призупинити перебування Володимира Даниленка на посаді заступника голови НСПУ і секретаря НСПУ до розгляду цього питання на найближчому Правлінні Національної спілки письменників України. Рекомендувати конференції Київської організації НСПУ розглянути питання про доцільність перебування В.Даниленка на посаді голови Київської організації НСПУ.

НА ЗАСІДАННІ СЕКРЕТАРІАТУ НСПУ 21 КВІТНЯ 2016 РОКУ було одноголосно ухвалено: за деструктивну діяльність і поширення в ЗМІ недостовірної інформації, яка загрожує цілісності НСПУ, призупинити перебування В.Даниленка на посаді заступника голови НСПУ і секретаря НСПУ до розгляду цього питання на найближчому засіданні правління НСПУ.

НЕ ВИКОНАНА УХВАЛА СЕКРЕТАРІАТУ ВІД 9.06.16: зобов’язати голову КО НСПУ В. Даниленка надати протоколи засідань творчих об’єднань зі списками делегатів щорічної Конференції КО НСПУ.

ПІДГОТОВКА І ПРОВЕДЕННЯ ЗАСІДАННЯ ПРАВЛІННЯ КО НСПУ 5.10 2016 РОКУ: ПОРУШЕНО НИЗКУ ПУНКТІВ СТАТУТУ НСПУ. Зокрема, на Правління не були запрошені члени Правління М.Сидоржевський, О.Гордон, В.Неволов, В.Женченко, М.Шевченко, В.Петрук, Вс. Ткаченко, М.Славинський, В.Фольварочний. Таким чином порушено м.4.13 Статуту НСПУ, який передбачає повідомлення всіх членів Правління про проведення засідання за 14 днів. Також було скасовано попередній склад Ревізійної комісії КО НСПу і сформовано новий, була здійснена невдала спроба змінити голову Приймальної комісії Ніну Гнатюк. Пізніше, уже з новим складом Правління КО НСПУ, це йому зробити вдасться. Причому «політичними причинами» було пояснено Даниленком зміну голови Приймальної комісії КО НСПУ Ніни Гнатюк на іншу особу, лояльну до Даниленка. «Провина» Ніни Гнатюк була в тому, що вона фахово, принципово і відповідально ставилася до своїх обов’язків, і не захотіла порушувати норми Статуту в питанні прийому нових членів до НСПУ.

НА ПРАВЛІННІ 27.10 2016 РОКУ була прийнята ухвала про деструктивну діяльність голови КО НСПУ Даниленка В.Г.: за поширення в ЗМІ недостовірної інформації про діяльність керівництва НСПУ, за деструктивну діяльність, що загрожує цілісності НСПУ і веде до її розколу, вивести Даниленка В.Г. зі складу Секретаріату НСПУ.
Правлінню КО НСПУ на річних зборах (конференції) КО НСПУ в 2017 році порушити питання про доцільність перебування Даниленка В.Г. на посаді голови КО НСПУ.

УХВАЛОЮ СЕКРЕТАРІАТУ ВІД 22.06.2017 року Даниленка було усунуто від обов’язків куратора видавничих проектів НСПУ, оскільки на той час він «курував» виключно свої проекти, подаючи їх як проекти КО НСПУ.

УХВАЛОЮ СЕКРЕТАРІАТУ НСПУ ВІД 7.09. 2017 Даниленку оголошено догану «за неналежне виконання і багаторазове порушення своїх службових обов’язків, передбачених Статутом НСПУ, невиконання ухвал Секретаріату».

УХВАЛОЮ СЕКРЕТАРІАТУ НСПУ ВІД 17.09. 2017 Даниленку оголошено догану «за порушення Статуту і Статут КО НСПУ, згідно з яким голова творчого об’єднання обирається на засіданні творчого об’єднання». Даниленко намагався усунути від посади голову творчого об’єднання сатириків і гумористів Г.Гайового і призначити на цю посаду В.Козак. Також намагався призначити на посаду голови творчого об’єднання перекладачів В.Степаненка, усунути голову творчого об’єднання драматургів В.Неволова і призначити головою Н.Неждану, призначив сам себе, скликавши п’ятьох осіб (з 200) на засідання, головою творчого об’єднання прозаїків.

Читаю Статут КО СПУ (2005) 3.8: «Голова творчого об’єднання представляє інтереси членів об’єднання у Раді КО НСПУ, до якої входить після обрання його зборами об’єднання простою більшістю голосів відкритим голосуванням». Тобто голова творчого об’єднання набуває такого статусу автоматично після свого обрання на засіданні творчого об’єднання, не потребуючи розгляду на Правлінні КО НСПУ.

НА РІЧНІЙ КОНФЕРЕНЦІЇ В ЛИСТОПАДІ 2018 РОКУ Даниленком було продемонстровано відесюжет з 5-го каналу (програма «Стоп корупції») під назвою «Національна спілка авантюристів», після чого Даниленко поставив на голосування питання про висловлення недовіри голові НСПУ М.С. Це є грубим порушенням Статуту НСПУ, оскільки Статутом не передбачено висловлення недовіри голові Обласною (територіальною організацією).

НА З’ЇЗДІ НСПУ 29 ЛИСТОПАДА 2018 РОКУ, і свідками цього є весь з’їзд, Даниленко з кількома однодумцями чинили спроби зірвати з’їзд, в грубій формі перешкоджали роботі президії, один із учасників цього шабашу – Пантюк – намагався силою вирвати мікрофон у ведучого П.Мовчана. Лише втручання охорони, до якої я звернувся завчасно, передбачаючи агресивну спробу зірвати з’їзд, зупинило найгірший сценарій.

Під час обрання делегатів на з’їзд від КО НСПУ Даниленко знову грубо порушив статут НСПУ і Статут КО НСПУ, викресливши із числа делегатів, обраних творчими обєднаннями, 26 чоловік, в тому числі Шевченківських лауреатів М.Слабошпицького, Л.Голоту, С.Квіта, В.Цибулька, і вписавши своїх однодумців. Із 70 голосів, відданих за нього – 26 вкрадених. 44 особи – оце і весь ресурс цього діяча. Були виявлені також «мертві душі» (мінімум 8) у списках КО НСПУ – люди, які померли, але які числилися живими. До речі, очевидно, в КО не ведеться облік померлих, тому що на конференції 25 січня, вшановуючи померлих колег, він не зачитав списку, а сказав: «пом’янімо душі померлих колег». Він демонструє цинічну неповагу і до живих, і до мертвих письменників. Ганьба.

У зв’язку з цим, УХВАЛА СЕКРЕТАРІАТУ ВІД 6.12.2018: «У зв’язку з порушеннями, виявленими у веденні обліку членів КО НСПУ (мертві душі під час підготовки до з’їзду), здійснити перевірку ведення документації, а також надходжень та використання грошових коштів у відповідності до чинного законодавства, здійснити незалежну аудиторську перевірку ведення бухгалтерського та податкового обліку КО НСПУ з проведенням аудиту господарської діяльності КО НСПУ».

Ця ухвала теж не була виконана. Передано лише акт ревізійної комісії, в якому сказано, що «касові книги, прибуткові та видаткові касові ордери, авансові звіти про використані кошти та чеки додаються», однак насправді всі ці документи і папери не були надані.

КОНФЕРЕНЦІЯ 25 СІЧНЯ, як я вже сказав, була проведена з серйозними порушеннями Статуту НСПУ. Рішення про проведення 25 січня у Будинку письменників звітно-виборної конференції КО НСПУ було ухвалено правлінням КО НСПУ ще 20 грудня, про що значиться у витягові з засідання Правління КО НСПУ. Однак буквально напередодні Даниленко особисто розпорядився змінити місце проведення конференції – у холодному УФК.

Зрозуміло, з яких мотивів – на «своїй» території. Делегати конференції переважно добиралися Даниленком у ручний спосіб, з фільтруванням на своїх і чужих. Так, ми не знаємо, як обиралися делегати на конференцію від творчого об’єднання прозаїків (а це приблизно 50 делегатів), яким керує особисто Даниленко. Так само Даниленко втрутився в формування списку делегатів від найбільшого творчого об’єднання – поетів (понад 60 чоловік).

Перед початком конференції, на засіданні Правління КО НСПУ, Даниленко розпорядився, щоб вийшли з приміщення всі письменники, які не є членами Правління, що є абсурдом, адже в наших статутних документах прописано, і так було завжди, що в письменницьких заходах мають право брати участь всі члени НСПУ – обрані делегатами чи члени керівних структур – з правом голосу, інші – з правом дорадчого.

Лише моє втручання як голови НСПУ зупинило це дикунство. Під час самої конференції Даниленко і ведучий Барна вели себе демонстративно зухвало. Мої спроби не допустити грубих, цинічних і зухвалих порушень статуту призвели до того, що ведучий Барна просто кричав у мікрофон, намагаючись перекричати мене, а потім, у заяві Даниленка до поліції, мене ще й звинуватили у намаганні зірвати конференцію.

Під час голосування, яке, згідно зі статутом НСПУ, було таємним, зафіксовано абсурдний факт: не вівся облік розданих бюлетенів для голосування! Замість цього Вано Крюгер просто записував на аркуші паперу прізвища тих, кому було видано ці бюлетені – без підписів делегатів, без ніякого обліку. У нас є фотофакт, він на сторінці НСПУ у ФБ. Бюлетені роздавалися фактично безконтрольно, в тому числі по кілька на одні руки. Про це є також фотофакти, вони на сторінці у ФБ.

Тобто, фактично грубо порушено Статут НСПУ про обов’язкове таємне голосування голови КО НСПУ(ст. 5.10). Таким чином, Є ВСІ ПІДСТАВИ ВВАЖАТИ, ЩО ВІДСУТНІ ДОКУМЕНТАЛЬНІ ДОКАЗИ, ПРО ТЕ, ЩО ТАЄМНЕ ГОЛОСУВАННЯ МАЛО МІСЦЕ, ОСКІЛЬКИ НЕ ВІВСЯ ОБЛІК І НЕМА РЕЄСТРУ РОЗДАНИХ БЮЛЕТЕНІВ ДЛЯ ГОЛОСУВАННЯ.

26 грудня 2018 Даниленко звернувся з позовною заявою до Печерського районного суду, позиваючись дло голови НСПУ і всього Секретарітау НСПУ, з приводу «злодіянь Сидоржевського», «протиправного втручання в діяльність КО НСПУ та її рейдерського захоплення», назвавши в заяві на ім’я начальника Печерського управління поліції «організоване злочинне угрупування» в особі голови НСПУ і всього Секретаріату.

Процитую цю заяву, яку писала, схоже, якась химерна голова: «Повідомляю також, що Сидоржевський має два варіанти Статуту НСПУ. Один варіант Статуту він написав, щоб надати собі необмежені повноваження, і цим статутом він керується в своєму повсякденному житті, а другий варіант Статуту зареєстрований у Мінюсті. Одним статутом НСПУ Сидоржевський переслідує письменників за критику, а другим прикривається, як фіговим листом, вдаючи, що в Спілці письменників діють демократичні принципи».

Суд призначено на 21 лютого.
А взагалі, Даниленко вкупі з Гаєм надзвичайно плодовита пара в намаганні засудити голову НСПУ і запроторити його до тюрми.

Так, Даниленко ще 12.07.17 звернувся з позовною заявою до Печерського районного суду міста Києва про визнання нечинним ухвали Правління Національної Спілки Письменників України. Результат: розглянуто у апеляційній інстанції і залишено без змін, на користь НСПУ. МИ ВИГРАЛИ ЦЕЙ СУД. ДАНИЛЕНКО ПРОГРАВ.

В.Даниленко і А.Гай збирали підписи під зверненням до Генеральної прокуратури щодо порушення кримінального провадження проти мене, а Гай розсилав членам Правління десятки аркушів нібито «компромату» на мене.
У травні 2016 року у Київській прокуратурі подано звернення щодо «можливого вчинення кримінального правопорушення Сидоржевським» «за матеріалами Ревізійної комісії НСПУ щодо неефективного використання майна Спілки».

21.08.2017 Гай звернувся до Печерського суду з позовом проти НСПУ в особі її голови «про захист честі, гідності і ділової репутації, спростування недостовірної інформації та відшкодування моральної шкоди 100 000,00грн». Повернуто позовну заяву без розгляду. МИ ВИГРАЛИ ЦЕЙ СУД. ГАЙ ПРОГРАВ.

15.06.2017 Гай звернувся до Печерського суду з позовом проти НСПУ в особі її голови, вимагаючи скасування ухвали про його звільнення з посади голови військово-шефської Комісії НСПУ і затребувавши 100 000,00 грн. моральної шкоди. МИ ВИГРАЛИ ЦЕЙ СУД. ГАЙ ПРОГРАВ.

04.12.2018 Гай звернувся до Печерського суду з позовом проти голови НСПУ про визнання засідання Правління спілки письменників від 21.06.2018 нелегітимним, прийнятих на ньому рішень незаконими, стягнення судових витрат і моральної шкоди 100 000,00грн. Позовну заяву Повернуто без розгляду, на користь НСПУ. МИ ВИГРАЛИ ЦЕЙ СУД. ГАЙ ПРОГРАВ.

21.07.2018 Гай звернувся до Печерського суду з позовом проти НСПУ про визнання недійсним статуту та рішення Національної спілки письменників України, визнання недійсними договорів купівлі-продажу та стягнення моральної шкоди 100 000,00грн. Черговий судовий розгляд – у лютому.

21.09.2018 Гай і Українського фонду культури звернулися до Печерського суду з позовом проти НСПУ про спростування недостовірної інформації та захист ділової репутації, стягнення 90 000,00 моральної шкоди. Призначено до судового розгляду 20.02.2019.

Це з приводу звернення Секретаріату до СБУ, МЗС і Міністерства культури, в якому йдеться про зорганізовану російським ФСБ т.зв. Мінську ініціативу під патронатом спецпосланника Путіна Швидкого. Якщо говорити про УФК і його голови Бакуменко, то щодо них порушено 12 кримінальних проваджень за господарювання в Українському фонді культури, і за яким числиться 2,5 млн. грн.. боргу, які Бакуменку, якщо програє суд, доведеться віддавати як фізичній особі).

Минулого року В.Даниленко і А.Гай звернулися з заявою до СБУ з вимогою розслідувати «корупційні дії» голови НСПУ і вжити належних заходів щодо нього.

Кілька слів окремо про Гая.
Керує він Київською обласною організацією НСПУ від 2003 року. Саме так було написано на офіційному сайті Київської обласної організації. Хоча замість обласної організації тривалий час була зареєстрована Білоцерківська міська організація НСПУ, не передбачена Статутом НСПУ. У великого юриста досі не перереєстрований статут організації.

Чому А.Гай не відкривав рахунок? Та тому що це був його особистий бізнесово-фінансовий проект. Родинний бізнес під вивіскою НСПУ Гаєм ведеться вже давно. В 2007 – 2009 роках в Київській обласній організації на посадах літконсультантів «працювали» і отримували зарплатню його зять Курило Є.Р. і дочка Курило О.А. – архітектори, не члени НСПУ.

Тривалий час, і про це було вказано на офіційному сайті КОО НСПУ, відповідальним секретарем КО НСПУ числилася Володай-Зубкова, на звітно-виборних зборах КОО НСПУ в 2017 році вона також була представлена як відповідальний секретар, а в відомості на зарплату НСПУ у графі відповідальний секретар значиться Юрій Гай, син А.Гая.

Зараз А.Гай вершить «правосуддя», називаючи мене злочинцем, а НСПУ – «злочинною організацією». Він і слідчий, і прокурор, і суддя. Хто дав йому на це право?

Тим часом цього правдолюба чомусь зовсім не було чути, коли Яворівський з Кримом порядкували в Спілці, як на своїй вотчині. Де був Гай, коли грудні 2005 року за двома актами купівлі-продажу було продано три з половиною гектари землі Одеського будинку творчості, а також два спальних корпуси, два гуртожитки, бібліотека, адмінкорпус, їдальня, два склади, гараж, овочесховище і трансформаторна станція?

Згідно з двома актами купівлі – продажу, все це було продане за… 300 тисяч гривень, тобто за 60 тис. доларів за тодішнім курсом долара. І це при середній ціні за 1 сотку – 10 тис. доларів!

На річних зборах Київської ОО в минулому році Гай поставив питання і учасники зборів підтримали його, висловивши недовіру голові НСПУ. Це грубе порушення Статуту НСПУ, оскільки Статутом не передбачено висловлення недовіри голові НСПУ обласною організацією.

КОО НСПУ покидають письменники, з різних причин, але переважно це достойні письменники, які не витримують нечистоплотної атмосфери, культивованої Гаєм. З доповіді (на сайті КОО НСПУ): «Невдовзі пішла з нашої організації у Київську міську і нечисленна група штрейкбрехерів».

Ось вони, штрейкбрехери: Ольга Довгопят, Вас. Рубан, А.Топчій, О.Сандига, О.Дробаха, Іван Захарченко, Мих. Карасьов, Вол. Корнійчук, Вас. Трубай, Костянтин Мордатенко, Віктор Грабовський.

До речі, А.Гай досі хизується «афганською тематикою». На цю тему він написав кілька книжок, де в примітивному совковому стилі описуються «бойові подвиги» «воїнів-інтернаціоналістів», а фактично нещасних жертв злочинного маразму предтеч нинішнього кремлядського фюрера – брежнєвського ареопагу, за наказом якого була здійснена авантюрна і злочинна спроба окупації Афганістану, що призвело до сотень тисяч жертв.

До слова, цей відомий своєю неадекватною поведінкою «герой Афганістану» і «герой Авдіївки» розперезався до того, що кричав у Будинку письменників, що «перестріляє всіх», а також неодноразово погрожував мені – і в моєму робочому кабінеті, і при свідках — вчинити фізичну розправу, застрілити мене з іменного пістолета, якого він нібито, як він розказує, отримав за свою участь у бойових діях.

З цього приводу я звернувся до Головного управління Національної поліції в Києві, у Міністерство внутрішніх справ і до Генеральної прокуратури з заявами про вчинення кримінального правопорушення з боку Гая.

У 2011 році на р/р «Білоцерківдрук» за друк двох письменницьких довідників було перераховано 52 тис. 690 грн. Крім того, тоді ж на р/р Київського обласного творчого обєднання «Культура» (Б.Церква) було перераховано 15 тис. грн., а на р/р ФОП «Кравець» — 8 тис. грн. Всього майже 76 тис. грн. За тодішнім курсом долара – 9,5 тисяч доларів.

Але при цьому Гай подав до суду, вимагаючи сплати за несвоєчасну сплату НСПУ за довідники. Виявляється, саме такий «хитрий» пункт був в угоді, підписаній тодішнім керівництвом НСПУ.

І в 2013 – 2014 році НСПУ, яка тоді ледве дихала, сплатила на рахунок Гая ще 98 644 грн. Тобто, всього за друк двох письменницьких довідників Спілка змушена була сплатити 174 тисячі гривень

Хто знає, куди пішли ці гроші?.. Перед ким звітував А.Гай?
Саме він доклав титанічних зусиль, щоб Статут зі змінами і доповненнями, проголосований на двох наших позачергових з’їздах, не був зареєстрований Мінюстом. Якби це йому вдалося, то НСПУ стала б банкрутом, або довелось би піти на кардинальні скорочення в центрі і на місцях, залишивши в штаті десяток – півтора працівників – бо тоді б змінились умови оподаткування, і ми не змогли б вижити. Гай фактично домагався, щоб Спілка була знищена.

УХВАЛА СЕКРЕТАРІАТУ ВІД 28.01.19: «На підставі ст. 6.20 Статуту НСПУ призупинити повноваження голови КО НСПУ В.Г. Даниленка до розгляду цього питання на Правлінні НСПУ. Відповідно до ст. 6.20 Статуту НСПУ, призначити т.в.о. голови КО НСПУ М.М. Мороз (Морозенко)».

Керівництво КО НСПУ фактично самоусунулося від виконання обов’язків щодо організації похоронів київських письменників. Люди про це знають, і навіть уже не йдуть до них. Два останніх приклади. Кілька днів тому помер син Лариси Копань. Вона звернулася до мене. Звичайно, я не міг відправити бідну матір до Даниленка, знаючи його ставлення до людей. Позавчора померла Раїса Скалій, і до мене подзвонила Раїса Недашківська з проханням про допомогу. Хоча завжди похованнями київських письменників займалася столична письменницька організація.

Взагалі, якщо аналізувати роботу Даниленка як голови КО, то активність він демонструє лише в сфері книговидання. Але це переважно специфічна активність, спрямована на самопіар, вербування членів НСПУ до своєї команди і зиск. Але ж робота голови столичної письменницької організації (700) членів – значно об’ємніше, ніж книговидання.

Отож, що ж нового, «модерного» пропонує «успішний менеджер» Даниленко? Фальшування зі списками делегатів – це «нове, модерне»? Кулуарність, групівщина, інтриги, зрада, нечистоплотна гра, брехня, – і це ви, пане Даниленко, називаєте новим, сучасним підходом – на відміну від «совкових авторитарних і корумпованих методів» голови НСПУ?

Оновлення нам пропонує той, хто, безперечно, талановито освоїв школу інтриги, менеджерський хист полювання за глиняними котами і науку освоєння бюджетних чи спонсорських коштів для видання книжок, але абсолютно нічим іншим як керівник не хоче і не здатен займатися?

Такого примітивного рівня «дискусій», такого ганьбиська Спілка не знала і за часів Яворівського. Їх усього кілька осіб, але збаламутили і продовжують баламутити всю Спілку, дискредитуючи її.
І все – заради чого? Невже заради оновлення?

Ви, пане Даниленку з компанією, навіть не розумієте, як низько ви опустились на шкалі традиційних людських чеснот: честь, порядність, принциповість… Те, що ви робите, називається підлість, нікчемність, зрада, брехня…

Обраній на т.зв. конференції КО НСПУ 25 січня склад Правління КО НСПУ – це вже, по суті, цілком сформована, групка, яка задекларувала жорстку опозиційність до керівництва НСПУ і до її голови. Її спікери недвозначно дали зрозуміти, що їхня мета – продовження, посилення війни проти нинішнього керівництва Спілки і її голови.

До чого може призвести ця війна? До повної дискредитації і фактичного знищення Спілки. Такою є їхня мета. Мусимо зупинити провокаторів. Жорстко і невідкладно.

І ще кілька фактів на завершення. Даниленко скрізь підкреслює і він, і його команда, що це – Київська письменницька організація. Без означення …НСПУ. Статут КО НСПУ досі не перереєстрований. Не було зареєстроване в установленому законом порядку Положення КО НСПУ в новій редакції, прийнятій звітно-виборною конференцією КО НСПУ 24 січня 2015 року.

Чотири роки нема бухгалтера. А для чого розрахунковий рахунок і бухгалтер горе-керівникові, який декларує себе як «успішного, ультрасучасного менеджера ХХІ століття»? Це ж все мотлох і пережитки радянського минулого.

М. Слабошпицький, коментуючи спробу Даниленка і кількох його однодумців зірвати недавній з’їзд, назвав їх «шпаною». Дуже точне визначення. Ще раніше М.Слабошпицький про тодішнє керівництво Спілки, яке погрузло у спровокованих Даниленком і його однодумцями скандалах, висловився як про «зборище ідіотів». Судячи з того, що Даниленко і його команда тиражує в пресі і розносить у плітках, то у декого справді складається враження, що тут заправляють або зборище ідіотів, або купка провокаторів. Жалюгідна, убога картинка для сторонніх, для суспільства, певна частина якого ще не втратила ілюзій щодо сівачів «розумного, доброго і вічного».

Думки багатьох людей і колег сходяться на тому, що справжня мета ініціаторів цього ганебного дійства — і з числа членів Спілки, і господарів деяких високих кабінетів – у когось свідома, у когось несвідома – здійснити ревізію майна і отримати контроль над майном Спілки, фактично знищити Спілку шляхом її дискредитації, розколу, провокування штучного, неіснуючого конфлікту поколінь, позбавлення мізерного бюджетного фінансування.

Фактично, йдеться про спробу знищення Спілки як інтелектуального центру української національної культури, на майні якої, використовуючи рефлекси окремих наших колег, деякі «герої нашого часу» збираються робити бізнес.

Михайло Сидоржевський

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *