Культура

Таємниці сивих валунів

У Ріпкинському районі на Чернігівщині є село Нова Рудня, у якому нині більше порожніх хат, аніж людей… Місцевий житель показує крицю, яка залишилася від рудні – заводу із виробництва металу. На ці камені з болотної руди чекало ще кілька важливих операцій, поки нарешті отримували продукт потрібної якості.

На Чернігово-Сіверщині у ХVІІ ст. було 40 рудень, кожна з яких виробляла по 7–10 тонн металу за рік. Генеральний обозний Василь Борковський, який за часів І. Мазепи відав всією артилерією Гетьманщини, тримав кілька таких потужних підприємств.

Вони виробляли метал високої якості для гармат. За 30 км від Нової Рудні є село Пушкарі. Козаки цього села добре зналися, яка криця підходить для виливання гарматних стволів…

… З ревізії Чернігівського полку 1732 р. дізнаємося про підлеглих Києво-Печерського монастиря «работних людей нищих», які працювали у Гуті Новій (Ярмола Мазепа) та у Гуті Старій (Василь Мазепенко). Схоже, батько і син після 1709 р. втратили господарства, майно і поневірялися: їм як явним далеким родичам гетьмана співчуваючі церковні діячі лаври і надали прихисток у глухих чернігівських місцинах, підпорядкованих обителі.

Фактично вони переховувалися. Певно, у часи правління їхнього покровителя вони мали кращий статус та статки на Чернігово-Сіверщині і виконували якісь функції при гетьманських дозорцях.

Сергій Павленко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *