Культура

Зірки і звуки Володимира Олейка

Любіте журавлиний літ…
Се — літа лірика остання,
і літ повільне облітання,
і перший — ще прозорий — лід.
Як смолоскипом стане глід
і ліс освітиться смерканням,
до піднебесного минання
молітесь —
літові услід…

(Володимир Олейко. Мегаполіс. К. 1992)

Першу збірку львівського поета Володимира Олейка «Зірки і звуки» (Львів. 1989) я прогавив. Але є у мене альманах «Високий Замок», виданий того ж року в Львові, то про ранні вірші Олейка уявлення у мене було (ще мені «відкопати» той альманах у моєму архіві).

«Мегаполіс» вийшов у Києві, й поставив крапку у творчих шуканнях поета. Невдовзі Олейко виїхав у Лондон, де й досі живе, на початках ще писалися вірші англійською, тепер просто живеться і ностальгується моментами або й не згадується про той ранній період віршування.

Олейко — поет міста. Маленького міста Пустомити у великому світі. Оце дивне поєднання маленького у великому і навпаки й характеризує поетичні візії Володимира Олейка. Іноді він згадував своє ліричне єство, і зринали дивні інтимні вірші, особливо у першій книжечці (цикл «Юлія»). А потім знову хвилями находили космологічні візії, змінювалася композиція вірша, ритміка, і складалося враження, що вірші писали дві ріжні людини — молодий закоханий юнак і скептично-втомлений міщук, якому іноді медитувалося: чи то від нудьги, чи то як відголоси юнацьких мрій.

Можна було тільки гадати, що переможе в поетові. У результаті — побут торжествує, поезія нирнула у внутрішні глибини, в яких загубилася.

А жаль…

Євген Баран,
на заглавній світлині В.Олейко тепер, у Лондоні

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *