Політика

Єрмаковщина або Ні про що…

Чому я не коментую так званий «Проект договору щодо надання гаранантій безпеки Україні»? Тому, що немає що коментувати. Цей текст тяжко назвати «проектом». У форматі PDF зазначається, що це «рекомендації» до майбутнього договору. Цей абстрактний текст швидше нагадує «протокол про наміри», чи «нариси» про «Проект договору щодо надання гаранантій безпеки Україні».

Наміри хороші, з цим я цілковито погоджуюсь. Але ж слід зрозуміти основне, що проект договору — це рекомендації, форма, фантазія, яку необхідно наповнити реальним змістом. Цей процес буде дуже тривалим. Документ буде набирати зміст лише після того, як з ним ознайомлятся глави держав, урядів та члени парламентів країн, яким буде запропоновано стати учасниками договору. Росію до цього договору можна й не долучати. Її не долучали до створення НАТО і створення ЄС. Достатньо, що Росію долучили до ООН. Самі бачите до чого деградувала ця міжнародна організація.

У «проекті» зазначається, що підписантами і гарантами виконання договору могли б бути: «США, Великобританія, Канада, Польща, Італія, Німеччина, Франція, Австралія, Туреччина, країни Балтії, Північної, Центральної та Східної Європи».

Той, хто працював з міжнародними воєнно-політичними договорами, знає, що не можна допускати довільний перелік країн-підписантів договору. Тут діють протокольні стандарти переліку. Як правило, перелік країн здійснюється в алфавітному порядку. Саме за таким алфавітним порядком розміщуються міжнародні делегації за круглим столом НАТО. Погляньте, як робиться перелік країн членів НАТО… Список очолює Албанія, тому що назва цієї країни починається на «А». Завершують список Великобританія і США (United Kingdom, United States). Тому, що згідно з англійським алфавітом назви цих країн починаються на «U». Також перелік може здійснюватись за французьким алфавітом. За таким самим принципом відбувається і перелік у ЄС та інших міжнародних організаціях. Чому англійська і французька мови? Тому, що вони є офіційними мовами цих організацій.

Далі.
Ось так от гамузом вписати в «Проект договору» «… країни Балтії, Північної, Центральної та Східної Європи». Бля… Це яким невігласом треба бути, щоб отаке написати в офіційному «документі»? Це що за хамство і неповага до країн? За логікою Єрмака, то слід вже було писати замість США і Канади «країни Північної Америки», Польщу не слід було виділяти окремо з числа країн Східної Європи.

У «рекомендаціях» ще згадується Японія і Південна Корея. Тоді де країни Південної Європи, Балканські країни, країни Скандінавії? Чи Іспанія і Португалія нас не підтримують і не допомагають? Данія і Норвегія також у цей список не входять?

Ну, коротше… Ні про що.

Ростислав Демчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *