Політика

Так минає мирська слава…

Постскриптум до моєї попередньої статті: «Єрмаковщина або ні про що…». Зізнаюсь, трохи дивно бачити поруч з Андрієм Єрмаком Андерса Фог Расмуссена… Андерс Фог Расмуссен реально видатна політична фігура недалекого минулого. Він був крутим і рішучим Генсеком НАТО. Одного разу під час двосторонньої зустрічі за «зачиненими» дверима з Володимиром Путіним він таємно записав на диктофон їхню розмову і потім оприлюднив її в пресі. Путін був у шоці від такого вибрику Генсека НАТО.

Андерс Фог Расмуссен вів політику НАТО у фарватері США. Але… Ніхто не міг подумати, що Андерс Расмуссен після того, як у 2014 році звільнив пост Генерального секретаря НАТО, продовжить свою кар’єру не в політиці чи на ниві освіти у якомусь із престижних університетів світу, a подасться у фінанси і комерцію.

Відтак Андерс Фог Расмуссен у 2015 році став радником потужного американського інвестиційного банку Goldman Sachs Group. А далі почали коїтись дивні речі… Від 27 травня 2016 року по 17 травня 2019 року пан Андерс впав до рівня… позаштатного радника президента України Петра Порошенка.

Зрештою, все пішло на перекіс. У січні 2018-го Расмуссен прийняв пропозицію російського бізнесмена Григорія Гусельникова обійняти посаду заступника голови ради латвійської фінансової групи Norvik Bankа, перейменованого згодом на AS «PNB BANKA». У 2019 році PNB banka втратив ліцензію. Під час перевірки фінансових активів з’ясувалося, що зобов’язання банку перед кредиторами становлять 367 млн євро і на 200 млн євро перевищують активи. Вони на той час складали — 167 млн євро.

У 2020 році розпочався цивільний судовий процес про стягнення з PNB banka збитків з у розмірі 32 млн євро проти 11 членів правління та ради банку, серед яких опинилися колишній глава Федеральної розвідки Німеччини (BND) Август Ханнінг і Фог Расмуссен.

Сьогодні колишній славетний Генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен працює консультантом у лобістській міжнародній компанії European Leadership Network (ELN), куди його взяв на роботу британський дипломат, колишній постпред Великої Британії при НАТО Адам Томсон.

Як говорили древні і мудрі римляни: Sic Transit Gloria Mundi…

Ростислав Демчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *