Суспільство

БРМ-ка – це такий танчик…

В лісі на бахмутському напрямку ховалися від ворожої розвідки дві БРМ-ки. Поруч вогнище, ми з солдатами смажили сардельки. БРМ-1К – бойова розвідувальна машина. Хто не дуже знається – це такий танчик: пушка, кулемет, гусениці. Вони шестимісні, але це коли йти у розвідку по повній програмі. А зараз ці машини ходять у бій, то екіпажі складаються з двох людей — механік-водій і наводчик зброї у башті.

Богдан каже, що вчора їм повезло: коли поверталися з бою і він вирішив, що вже безпечно – вистромив голову на вулицю, у такому положенні краще видно дорогу. І в цей момент їх «догнала» москальська міна – з Богдана вибухом здуло окуляри і всю машину посікло осколками.

Він взявся мені показувати місця, де саме влучили осколки. Уявіть, з фарбованої в зелене броні стирчать до половини нерівні шматки стороннього металу, не виколупати. Один осколок влучив у лопату — зробив охайну дірочку, наче канцелярським діроколом у папері – рівненькі краєчки. Лопату не повело, не погнуло, з кріплення не зірвало – просто дірочка.

Рахуючи осколки, ми обійшли БРМ-ку. Дивлюся, на броні лежать ліки.
— Богдане, це ваші? Ви їх певно забули? – кажу.
— Мої, але не забув – спеціально поклав. Як у бій іти, я побачу й вип’ю. Піісять два роки, як не молодися, а мотор вже трохи барахлить (постукав себе по серцю), давлєніє, зір вже не той.
— Вам би відпочити, Богдане…
— А я хіба проти?! Так не пускають. Кажу: рік воюємо, хто в тилу – вже всі побували у відпустках, а де ми!? Вони кажуть: ой, не зараз, вас нема ким замінить! Я кажу: ну то й що? Ну, не заміняйте, а просто дайте відпустку. А якщо мене вб’ють, то що – війна зупиниться, бо всі скажуть: ой, Богдана нема ким замінить?!

За цими словами Богдан починає крутитися, зазирає під машину, за гусеницю, щось шукає:
— Хлопці, а де тут пляшка води стояла, хтось брав?
— Богдане, я брав, — відповіли з-за машини. – Зараз принесу.

Богдан повертається до мене:
— Спеціально пляшку кладу біля ліків, щоб не шукати. Бо ковтать таблєтки всухую – ну, його нахер. Подавишся, будеш кашляти до кінця бою.

БРМ-ка – це такий танчик: пушка, кулемет, гусениці. Шестимісна, але в бой ходять удвох — механік-водій і баштовий стрілець.

Вадим Петрасюк

1 Коментар

  1. Pingback: Як з такими воювати?.. – Хвиля Десни

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *