Хвиля Десни » 14 Квітня, 2023

Daily Archives: 14 Квітня, 2023

Культура

Страсна п’ятниця

Published by:

Сьогодні для православних християн – найсумніший (і найпісніший!) день року. Ось з Євангелії від Івана: «14. Тоді була п’ятниця перед Пасхою, близько шостої години. І сказав Пилат юдеям: Ось, Цар ваш! 15. Але вони закричали: Геть! Геть Його! Розіпни Його! Пилат сказав їм: Царя вашого маю розп’ясти? Первосвященики відповіли: Немає в нас царя, окрім кесаря. 16. Тоді нарешті він видав Його їм на розп’яття. І схопили Ісуса і повели. 17. І, несучи хреста Свого, Він вийшов на місце, що звалося Череповищем, а єврейською Ґолґота; 18. І там розп’яли Його і з Ним двоє інших, по той і по другий бік, а посередині Ісуса»

Continue reading

Суспільство

Епоха постправди

Published by:

«Дорж Бату. Спартак Субота. Люди це, чи просто боти?!» По суті, можна було б обмежитися цими двома рядками, але дозволю собі трохи поміркувати на цю тему… Отож, перед нами два імені, абсолютно не пов’язані між собою. І все ж вони стоять в одному ряду і мають чимало спільного. Обидва вони «персонажі» інформаційного простору, яких народила епоха так званої постправди. Для тих, хто ще існував у зручній і зрозумілій системі координат, де існують протилежні значення — “добрий-поганий”, “свій-чужий”, “світлий-темний” — у мене є чудова новина: люди, ми безнадійно відстали!

Continue reading

Суспільство

«Кантузія»

Published by:

Василь із сусідньої палати вже другий тиждень лікується від наслідків контузії, яку отримав у Бахмуті. Про це я випадково почув від медсестри, яка заганяла його на якусь чергову процедуру. Усміхнений такий, майже лисий, трохи опецькуватий чоловік. Малоговіркий, окрім старосвітського «Добридень!» на коридорі та «Смачного!» у їдальні, я від нього нічого не чув.

Continue reading

Суспільство

БРМ-ка – це такий танчик…

Published by:

В лісі на бахмутському напрямку ховалися від ворожої розвідки дві БРМ-ки. Поруч вогнище, ми з солдатами смажили сардельки. БРМ-1К – бойова розвідувальна машина. Хто не дуже знається – це такий танчик: пушка, кулемет, гусениці. Вони шестимісні, але це коли йти у розвідку по повній програмі. А зараз ці машини ходять у бій, то екіпажі складаються з двох людей — механік-водій і наводчик зброї у башті.

Continue reading