Суспільство

Культура, психологія і… народжуваність

Вся сучасна сфера суспільних наук і у нас, і на Заході просякнута марксизмом з його примітивним економізмом-матеріалізмом. Високий ВВП, гарні доходи населення і потік зарубіжних інвестицій – це супер-супер-супер… І навпаки : низький ВВП, малі доходи і відсутність інвестицій — це кака.

У цій атмосфері дитячого матеріалізму пов’язати нинішні демографічні проблеми з економікою, котра ледь дихає, і, матінко Божа, який жах, з шаленою корупцією — це навіть блогерам-двієчникам простіше простого.

А мудрість природи заперечує і заперечує наш побутовий псевдо-науковий матеріалізм. У природі не те, що прямий причинно-наслідковий зв’язок — рідкість, в геометрії природи відсутні ідеальні прямі лінії, як такі.

Стрімкими, катастрофічними темпами знижується народжуваність у Кореї. Ні, не в кімівській Кореї, а в економічно квітучій Південній — у 2023 році рівень народжуваності становив менше 1 дитини на жінку, що є одним з найнижчих показників у світі (за необхідного рівня 2,1 для простого відтворення населення).

Чому в нашій країні, що стікає кров‘ю під бомбами і ракетами, смертність 18,5 на тисячу протягом року — зрозумілі. Але чому поряд з нами стоять благополучні у всіх стандартних вимірах Болгарія (16), Литва (15), Румунія, Болгарія (14) Угорщина (13) і суперзаможне князівство Монако (11)? Чому в Сірії і Сомалі населення зростає, а в Норвегії, Данії, Фінляндії знижується і знижується?

Я не про корисність періодичних голодів чи перевагу диктатури перед демократією. Ні. Я про ущербність примітивних лінійних висновків, У своїй книзі, яка, дуже сподіваюся, таки буде надрукована в кінці року, я дуже детально зупиняюся на демографічній проблематиці економічно розвинутих країн. І хай це буде трохи спойлером — вимирання тієї чи іншої нації залежить зовсім не від рівня розвитку економіки чи рівня корупції. Причини вкрай нелінійного характеру, більшість з яких в культурних і психологічних патернах спільнот.

Культура, психологія — це куди складніші речі, ніж супермаркети з переповненими чи порожніми полицями. Власне, а хто сказав, що ми живемо в простому світі?

Віктор Лешик

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *