Суспільство

На вершині пісенних націй

Постскриптум до «Євробачення-2021»…
З кожним роком пісенний конкурс «Євробачення» приростає новими прихильниками. В Україні він уже давно став гарною нагодою зібратися травневого вечора у колі друзів чи сім’ї. Жвава дискусія, підтримка фаворитів конкурсу об’єднують людей у всій Європі.

Трохи історії

Можливо, хтось не знає, але перші конкурси «Євробачення» за форматом відрізнялися від нинішніх. Саму концепцію конкурсу розробили ще у 50-х роках минулого століття. Виникла ідея створити єдину телевізійну програму, в якій би взяли участь багато країн і яка транслювалася б на країни-учасниці. Амбітна затія, адже тоді ще не знали супутникового телебачення. За основу взяли італійський пісенний фестиваль «Сан Ремо».

Першою новий конкурс приймала Швейцарія. У 1956 році. Учасницями пісенного змагання зголосилися стати Франція, Німеччина, Італія, Люксембург, Бельгія, Нідерланди і, звісно, країна-господарка. Змагалися з двома конкурсними піснями, з одним фінальним днем, без результатів учасників, а лише визначаючи переможця. Наступного року правила змінили: одна країна – одна пісня. Спершу конкурс називався «Eurovision Grand Prix», а згодом – «Concours Eurovision delachanson».

До 2004 року пісенний конкурс складався лише з фіналу. Але охочих змагатися додавалося, тому організатори запровадили ще й півфінал. До фіналу потрапляли 24 країни: «велика четвірка» засновників та найбільших спонсорів конкурсу: Франція, Велика Британія, Німеччина та Іспанія, 10 країн, які попереднього конкурсу посіли з 1-го по 10-те місце, та 10 країн з півфіналу.

Нинішню концепцію «Євробачення» апробували 2008 року. Тепер конкурс має два півфінали та фінал, відбувається кожного року у травні, в так званий тиждень «Євробачення». Така система обумовлює щорічну пісенну боротьбу однакової кількості країн – 26.

Наші

Україна вперше потрапила на «Євробачення» 2003 року. Тоді її представляв Олександр Пономарьов з піснею «Hastala Vista Baby». Посівши символічне XIV місце. А вже наступного 2004 року Руслана з піснею «Wilddances» підкорила журі і європейського глядача. Право приймати «Євробачення-2005» виборола українська столиця! 2007 року Вєрка Сердючка з піснею «Lasha Tumbai» посіла почесне ІІ місце, але Європа запам’ятала її більше, ніж переможницю…

Ще одна перемога України датована 2016 роком. Джамала з піснею «1944» перемогла у Стокгольмі. Найгірший результат ми мали 2017 року, коли Україну представляв O.Torvald піснею «Time», – XХIV місце.

За 18 років у пісенному конкурсі Україна лише двічі не брала участі – 2015-го через збройну агресію Росії та 2019-го, коли Maruv, а за нею й інші фіналісти національного відбору, відмовилися від участі. Торік через пандемію конкурс не проводили.

Це випадковість чи традиція, але так склалося, що Україну на «Євробаченні» представляють переважно жінки: Руслана, Тіна Кароль, Ані Лорак, Світлана Лобода, Alyosha, Міка Ньютон, Гайтана, Злата Огневіч, Марія Яремчук, Джамала. Тричі її посланцями були музичні гурти: «Гринджоли» (2005), O.Torvald (2017) і ось цього року – «Go_A».

Ми єдині серед країн – учасниць конкурсу завжди проходили до його фіналу. Донедавна таким результатом могла похизуватися й Австралія, але нинішнього року її посланець не потрапив до фіналу. Тепер вона у цьому «породичалася» зі Швецією: та пережила таку ж прикрість у 2011 році.

НаШУМіли

Цьогорічного пісенного євротурніру український гурт «Go_A» справив фурор серед європейської публіки. Про це свідчать 7 мільйонів переглядів кліпу, майже мільйон переглянули запис першої репетиції, 10 мільйонів глядачів спостерігали за першим півфіналом та 5 мільйонів у гранд фіналі. Пісня «Шум» стала першою українськомовною піснею, яка потрапила до глобального чарту «Spotify-200» (на 69-ту сходинку), а 25 травня стала на першу сходинку у «Viral 50-Global», перегнавши цьогорічного переможця «Євробачення» італійський рок-гурт «Måneskin», який посів 4-те місце, та отримала ще багато відгуків у Spotify. Окрім фіналу, Україна має один з найбільших показників переглядів. Свої реакції на пісню наших представників записала неполіченна кількість блогерів, у TikTok Україну ставили в топи, а букмекери пророкували місце у п’ятірці найкращих.

«Я досі у соцмережах зустрічаю фразу на кшталт: «Боже, кого ми відправили на «Євробачення!», – прокоментував виступ України на фіналі конкурсу Сергій Притула в ефірі одного з телеканалів. – Так от, друзі, лише факти. За 3 доби – 7,8 млн переглядів півфінального виступу в «YouTube», це другий показник серед усіх учасників цьогорічного «Євробачення», і це дуже круто. Австралійське видання «Herald» бажало перемоги саме Україні; британська «The Guardian» назвала пісню «Шум» найдрайвовішою за всі часи «Євробачення». Я цитую: «Без жодного роздягання, без надмірних спецефектів, у дуже сміливому та рідкісному для «Євробачення» стилі змусити відриватися усю авдиторію – це вже неймовірний успіх. А від магічної вокалістки Катерини просто не можна відірвати очей».

Букмекери не прогадали. Попри те що професійне журі найвищими балами відзначали Швейцарію, Францію та іноді Мальту, а країни із «п’ятірки» останнім часом не посідають високих місць, переміг гурт «Måneskin», з піснею «Zitti e buoni», який спершу викликав неоднозначну реакцію в глядача. Це вже третя перемога Італії.

«Пандемійний» формат

Торік через Covid-19 фестиваль не проводили. Але його організатори розуміли, що залишається величезна кількість фанів «Євробачення», які щоразу з нетерпінням чекають травня. Тому спеціально для 2020 року розробили новий формат – серію онлайн-концертів «Домашній концерт «Євробачення». Сім випусків, тривалістю від 30 хвилин до майже двох годин, виходили в ефір з 3 квітня до 15 травня. Учасники попередніх конкурсів самі записували свої виступи. Більшість, крім власної пісні, з якою вони представляли свою країну, виконували кавери на пісні інших учасників. Для прикладу, наша Джамала відтворила переможну для Нідерландів пісню «Arcade», а MELOVIN – «Rise like a phoenix»… Пісню українських учасників фестивалю заспівали лише раз: «Shady Lady» виконала SamantaTina, яка цього року представляла Латвію.

Думки слухачів

Спілкуюся із саунд продюсером та сонграйтером Антоном Карським, який співпрацює з відомими українськими музикантами Тарабаровою, MELOVIN, KADNAY, KEKELIA, KLER та багатьма іншими.

– Антоне, відколи Ви дивитесь «Євробачення»?
– З 2004-го, коли перемогла Руслана. Ми всією сім’єю дивилися конкурс і з нетерпінням чекали результатів. У нас це й досі традиція: дивимось конкурс, обговорюємо конкурсні пісні.
– Кого з наших одразу згадуєте, коли йдеться про «Євробачення»?
– Руслану, Вєрку Сердючку і Джамалу! Ну, і звісно MELOVIN, адже мені довелося продюсувати пісню, з якою він поїхав до Лісабона 2018 року.
– Що скажете про цьогорічний виступ «Go_A?
– Я ними задоволений. З розривом шаблонів – це було сміливо. Суміш фольку та рейву, зміна темпу, яскравий тембр голосу, ну, і звісно ж, зелене хутро зробили свою справу!
– Ваша думка щодо оцінок журі?
– Це ж «Євробачення», тут не знаєш чого очікувати. Особисто моя «п’ятірка найкращих» цього року збіглася з реальною, і я був приємно здивований.
– «Євробачення» зазвичай не надто вітає рок. Що вразило європейців у виступі італійців?
– Мене також вразив їхній виступ. Це енергія. До їхнього виступу я відволікався на телефон і не надто придивлявся до шоу, але коли вони вийшли на сцену і я почув гітарний риф, мою увагу вже прикувало до них. Потужний вокал, мелодійна італійська мова і рок… Яскрава суміш!
– Що ж потрібно Європі? Адже кожного року переможці абсолютно різні. В чому секрети успіху?
– Не варто вгадувати, що треба Європі, журі або глядачам. Важливо робити пісню і шоу не за лекалами і не за канонами. Цей рік став яскравим підтвердженням – Італія, Україна, Ісландія. Жодних секретів.
– Як гадаєте, 5-те місце дасть поштовх розвитку «Go_A»? Буде група бажаною у Європі?
– «Go_A» повернулися додому переможцями, і це найважливіше. Думаю, їм є що показати і в Європі

А якої думки молоді глядачі «Євробачення»?

Віка Поліщук, 15 років:
– За «Євробаченням» слідкую з 2016-го, після перемоги нашої Джамали. Спочатку дуже скептично реагувала на своїх, але потім у мене «вселився» патріотизм, і саме наші виконавці завойовували моє серце. Так було й цього року. Наша Катерина – супер! Також радію за «Måneskin». Бо вони гідні цієї перемоги. Якщо чесно, шкодую, що не віддала свій голос за них. Я голосувала за Португалію, Швейцарію, Іспанію, Німеччину, Латвію та Нідерланди. Мені здається, що журі засудили найкращих учасників. Неозброєним оком видно політику, а це зайве на пісенному конкурсі.

Ксенія Ляпіна, 18 років:
– Наші «Go_A» круті! Вибір пісні, виконання – якнайвдаліші. Цю пісню треба слухати кілька разів. Вона не відкривається одразу, а вже як спроможешся «почути», то просто тримається в голові і пробирає до мурашок. Дуже хочу тепер потрапити на їхній концерт. Катя Павленко – неймовірна! Я, звісно, здивована, що перше місце віддали «Zitti e buoni». Маю підозру, що виграла зовнішність соліста Даміано, яка багатьом імпонує. Їхня пісня непогана, вона заслужено в десятці кращих, але я переконана, що першого місця більше заслуговував наш «Шум». І не тому, що це українське. Просто, як на мене, його приємніше слухати.
Хто мені сподобався ще? Швейцарія, Фінляндія, Литва та Франція. Щодо оцінок… Журі цього року було дивним. Я взагалі не зрозуміла, чому наші сусіди-слов’яни не поставили нам жодного бала. Мова не про політику чи «стару дружбу», просто у нас настільки схожі мови та культури, що «Шум» не міг не схвилювати. Проте… Напевно, слухали не серцем… А ось оцінки від глядачів порадували: ми заслужено на другому місці.

Адріан Даниленко, 16 років:
– Наш «Go_A» – крутий, наробив шуму на всю Європу! Катерина дуже яскрава вокалістка. Вона підкорила моє сердце ще раніше піснею «Соловей». Обожнюю такий стиль музики, мені близькі наші етномотиви та фольклор. Гурт в якомусь сенсі запустив багатьом українцям процес самоідентифікації, декому почала повертатися пам’ять та розуміння – хто вони і де мешкають. Італія 100% «запалила» Європу. То ще один «вогняний» гурт на цьогорічному «Євробаченні». Чесно, я закоханий у музику та голос соліста. Круті, відчайдушні рокери! Обожнюю! До мого топу входить Україна, Італія, Бельгія, Фінляндія та Литва. На мою думку, оцінки журі треба скасувати – дуже політизовані і суб’єктивні. Я не один рік дивлюся «Євробачення» і бачу, як судді відкрито «зливають» деякі країни. Звісно, голоси глядачів можуть покращити ситуацію, проте цього не завжди достатньо.

Сафіє Оздемір, 16 років:
– Зізнаюся, спершу не була у захваті від перемоги «Go_A» національному відборі. Та коли почула «Шум», одразу переконалася, що ми достойно виглядатимемо на «Євробаченні». Особливо після першої репетиції раділа, коли побачила постановку шоу. Тоді зрозуміла: всій Європі «даватимемо шуму»! Тішить і те, що співали українською. Наш гурт своєю піснею показав, якою Україна є насправді: сучасною, але з неповторною мовою та народними мотивами. Італія, безперечно, одна із фавориток. Зізнаюся, не надто полюбляю рок, але коли почула їхню пісню «Zitte е Buoni», була вражена! У моєму топі – Італія, Україна, Ісландія та Швейцарія. Оцінюванням задоволена, 5 місце для України – гарний результат. Але, дивлячись на наш неймовірний виступ, я б віддала їм мінімум 2-ге або 3-тє місце. Італія перемогла чесно. Албанії я б дала місце вище, ніж 21-ше. Мінімум 10-те. У дівчини був дуже гарний виступ. Те саме і з представницею Азербайджану. Вона була гідна потрапити до десятки кращих.

***
Поспілкувалася і з фанами з-за рубежа. Звісно, суб’єктивні думки, зате цікаві і пізнавальні.

Мойра Кауццо, 17 років, Швейцарія:
– Вперше дивилась «Євробачення» у 2018 році, коли мама перемикала канали на телебаченні і тоді виступав MELOVIN. У нашого Gjon талант «не від цього світу»! Пишаюсь, що я із Швейцарії. Я закохана у його пісні – в ту, що він співав цього року, і в ту, яку виконував торік. Він мій переможець. Італійці мали шалену енергетику, вони показали, як звучить італійська музика. Якщо чесно, я щаслива, що люди почнуть вивчати італійську через цю пісню. Це, скажімо, не мій стиль музики, але пісня привабила багатьох європейців. Українці були фантастичні! Якість вокалу Каті захоплює. Зростаючий темп пісні та мелодія заворожували. В Україні є справді надзвичайно якісні музиканти. У моєму топі, звісно ж, Швейцарія, Україна, Мальта, Франція та Італія. Знаєте, мені подобається, що всі мої улюбленці потрапили до топу на фіналі Євробачення. Цьогорічний конкурс мав безліч талановитих музикантів, навіть більше, ніж попередніми роками.

Наталка Войчеховська, 16 років, Польща:
– «Євробачення» – це гарна нагода познайомитися з новими артистами, і хто зна, можливо, це старт наших завтрашніх кумирів? Мені сподобався перформанс від Італії. Це було дуже потужно та енергійно, хоча я б віддала перемогу іншим. Але італійці також заслужили перемогу. Вони були насправді яскравими. Після «Євробачення» фанів у них побільшає, як побільшає і прихильників гасла: «Рок-н-ролл ніколи не помре!» Україна була унікальна і цікава. «Go_A» класна група, їхня пісня мені сподобалась. Хоча, якщо чесно, мені мотиви фольку не завжди подобались. Але багато людей проголосувало, тож я вважаю, що Україна зробила неймовірну роботу. Що ж до Польщі… Це навіть не наш вибір. Виступ RAFAŁ – то швидше новорічне диско-поло. На мою думку, ця пісня не для «Євробачення». Але, можливо, пощастить наступного року. Мій топ? Однозначно, Швейцарія (я відчула всі емоції, які тільки можна пережити, чудовий виступ), Мальта (голос Дестіні дуже сильний та потужний) і Франція. Також мені сподобалися Ізраїль та Литва. Їхні пісні привабливі, хочеться встати і танцювати. Суддівство було несправедливим.

Сілле, 17 років, Нідерланди:
– Мені не сподобалось, як моя країна була представлена на конкурсі. Це просто не вписується у те, що мені подобається. Італія – гідний переможець. Їхня пісня – чудова. «Go_A» також були неперевершеними і гідно представляли свою країну. Пісня і виступ – класні. Перші 2 місця в моєму топі посідають Швейцарія та Італія, далі Фінляндія, Франція та Мальта. Я ніколи не голосувала, бо у нас за це потрібно платити, але я знаю багато людей, хто це робить. Думаю, голосування завжди проходить чесно, за винятком цього року. Чула, що були певні проблеми з голосуванням у нашій країні. Голландці, які голосували через смс, отримували смс-відповідь, де йшлося про те, що їхній голос не зараховано, позаяк час голосування вичерпаний (хоча голосування насправді тривало). Потім виявилося, що у нашого мобільного оператора були технічні проблеми… Таким чином, якщо голландці свої голоси віддали, скажімо, Швейцарії, то чи заслужено тримають трофей італійці?

Анжела, 18 років, Італія:
– Одразу закохалась у «Måneskin», щойно вперше їх почула. Першою піснею була «Chosen», у 2017 році. З кожним роком вони стають все кращими і кращими. Їхня музика додає адреналіну. Це чистий рок, який повертається з минулого. Виступ італійців на конкурсі був унікальним та вражаючим. Пісні, які вони пишуть, дарують ейфорію та бажання танцювати. Кожна їхня пісня – це відчуття свободи. Українці також мали гарний виступ. Я знаю «Go_A» ще з пісні «Соловей», яку я слухаю досі. Вона змушує мене усміхатись… Не люблю «топи», але можу сказати, хто мені сподобався найбільше (хтось артистизмом, хтось піснею, а хтось тим і тим): Італія, Мальта, Україна, Ізраїль, Азербайджан, Бельгія, Кіпр, Словенія, Швеція, Швейцарія та Велика Британія. Як італійка, чия країна перемогла – мені здається, цьогорічне голосування загалом було класне. Єдине, що мені видалося дивним – оцінка Британії, яка отримала 0 балів…

Післяслово

Цьогорічне «Євробачення» по-справжньому запалило європейців. Запалу, певно, стане до наступного року. По- різному говорять щодо пісенного тріумфу італійців. Я теж, зізнаюся, спершу не була від них у захваті. Але потім, більше почитавши про їхню творчість, зрозуміла, що ця перемога не випадкова.
Наші «Go_A» «розірвали» Європу. Зверніть увагу на закулісні відео, коли глядачі, делегації та артисти несамовито танцювали під наш «Шум». І хоча журі оцінили нас не надто високими балами, розташувавши лише на 9-тій позиції, зате глядачі щедро віддали ІІ місце, одразу після італійців. І це головне: музика для слухачів – не для журі. А отже українці вкотре довели: ми на вершині пісенних націй.

Аліна Поштарук,
студентка Інституту журналістики
Київського університету імені Бориса Грінченка
«ГРІНЧЕНКО-інформ»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *