Суспільство

Там, на нєвєдомих дорожках.., де бюстам «пришивають ножки»…

Викрадені у Чернігові бронзові пам’ятники Пушкіну і Коцюбинському таки знайшли! Але навколо цієї історії дуже багато запитань і дивини. По-перше, пам’ятники знайшли складеними разом біля центрального парку, неподалік від самісенького центру міста… Таке враження: або підкинули, щоб знайшли, або це спеціально робиться, щоб штучно нагнітати у суспільстві напругу…

Як для звичайних злодіїв, то надто ризиковано тягати через усе місто разом обидва пам’ятники, тим паче що їх одна людина просто не підійме… По-друге, як з’ясувалося, пам’ятник на могилі Коцюбинського навіть не стоїть на балансі місцевої влади. А пам’ятник Пушкіну (1900 р.) належить місцевому управлінню житлокомунгоспу і його балансова вартість складає всього 316 грн. (!!!???)

Тому, за словами почесного голови обласної «Просвіти» В. Чепурного, «відповідно, злочинцям загрожує грізне покивування пальцем, тобто адміністративне покарання».

Отакої!
За крадіжку пам’ятників, які мають історичну і мистецьку цінність, у нас фактично не передбачене покарання…

Все це якось дивно, адже пам’ятник Коцюбинському — національного значення, він входить до державного реєстру під номером 250006-Н. А пам’ятник Пушкіну у Державному реєстрі нерухомих пам’яток історії та культури значиться під номером 67.

Якщо балансова вартість пам’ятника Пушкіну (1900 року) всього 316 грн., а пам’ятник Коцюбинського взагалі не є на балансі міста (безхозний!?), а тому їх ніхто й не охороняє, то як же ж тут не бути крадіжкам…

Якось все це дуже дивно…

P.S. А от голова чернігівської ОДА Валерій Куліч вже урочисто відзвітував: «Добра і злагоджена робота правоохоронців — Нацполіції та Служби безпеки. Чернігівщина вдячна всім причетним до повернення пам’яток співробітникам та їх керівникам – Едуарду Альохіну і Юрію Гончарову».

Але не полишає враження, що і брутальне викрадення, і швидке та успішне виявлення одразу обох пам’ятників – якась штучно спланована піар-акція…

Не здивуюся, якщо виявиться, що за цим стоять якісь місцеві «боси». Може, навіть з СБУ чи МВС… Жоден злочинець так тупо себе палити не стане. Щодо колекціонерів, то навіть нема що говорити. Але й мисливці за «цвєтмєтом» не потягли б на руках важенні бронзові бюсти ховати у кущах біля центру міста.

Тож поки запитань більше, ніж відповідей…

Сергій Шумило

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *