Культура

Нобелівське фрік-шоу

Чому з усіх українців на Нобелівську премію висунули аж двох, і то один з них – Зеленський? Інших претендентів у нас нема? Другий номінант – Український рух пацифістів. Сама вперше чую про цю організацію, хоч на сайті в них цікавезно – метою вказано «ненасильницький спротив агресії рф». Ага, приїхали. Втім, мова не про них, власне, а взагалі про фрік шоу за назвою «Нобелівка».

У наших цього року там така компанія, що краще з моста сторч головою. Ніж ганьбитися цією нагородою, якби раптом перепала. Колись – найгоноровіше визнання гуманістичних заслуг, сьогодні – відвертий крінж.

Треба ж додуматися – випхати на «нобелівку» агенцію ООН у справах палестинських біженців (БАПОР)! Так, це ті самі, які були серед покидьків 7 жовтня. За садистичні вбивства безвинних в нашому звихненому світі – медалька на шию. А не зашморг, як належало б.

В палестинських висуванців-2024 взагалі бенефіс, на рекорд пішли. На Нобеля миру претендували більше десятка громадських організацій та журналістів з Гази. З формулюваннями «за мирний опір ізраїльським окупантам», «за висвітлення порушених прав людини в Газі» – знову ж таки Ізраїлем. Не Хамасом же, боронь Боже! Ті, зрозуміло, якщо не білі й пухнасті, то вже точно «не при ділах». Коли йдеться про розчавити всі права разом з людьми, в т.ч. своїми, на криваву кашу.

Мусить бути диявольськи збочена уява, щоб вигадати ось таке «вшанування» пам’яті загиблих від минулорічного хамасівського теракту в Ізраїлі. А чудових активістів з Палестини повисували – та-дам! – виключно політики з Норвегії, країни натурально ліберальних блондинів на всі голови. Депутаток і депутатів тамтешнього парламенту, Стортінга, від соціалістичної, партії зелених, «червоної», соціал-демократичної та іншого махрового лівацтва. Серед них є екзотичні персонажі – як-от Маріан Абді Хусейн, уродженка сонячного Сомалі. Чи Сегер Айдар, щира скандинавка курдського походження.

Європейська цивілізаціє, підморгни, якщо потребуєш допомоги! Невідкладної психіатричної насамперед. І щоб від нашого столу – вашому, норвежця Єнса Столтенберга, екс-генсека НАТО, на Нобеля висував його земляк, відомий в країні ліберальний автор Абід Куюм Раджа. Вікінг з діда-прадіда, звісно. Щоправда, ті жили в Пакистані, звідки колись прибули на гостинну норвезьку землю батьки Абіда. Щоби він став другим за всю історію Норвегії депутатом-мусульманином. Квітуча толерантність; майскій дєнь, імєніни сєрдца.

Інші нобелівські кандидати й собі відомі борцуни за мир – Папа Франциск з його хронічними заявами «українці самі собі винні», генсек ООН Гуттеріш, майстер «лізингу» світовим тиранам.

Одне слово, якщо Зеленського й цього року «пролетять» з премією, бігме, журитися не варто. Додаткової ганьби Україні зараз ніяк не треба.

Людмила Пустельник

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *