Суспільство

Війна з осами

Мої інсайдери з Гідрометеоцентру України повідомили, що приблизно з 15 листопада до 15 лютого буде зима. Це якщо Верховна Рада у цей час не ухвалить рішення про відміну зими. Така вірогідність існує. Не 100%, але існує… Спочатку запанікував. Потім, коли вкусила в лоба величезна оса, заспокоївся. Намазюкав оцтом і заспокоївся.

За осу дісталося сім’ї. На цілий тиждень виселив з дому. Бо в домі влаштував «Ватерлоо»: я і армія ос в димоході. У перші два дні, оскільки через цей димохід років 5 жодна цівка диму не пробігала, «Ватерлоо» блідло порівняно з моїм двобоєм. Димохід відсирів і відвик пропускати дим.

Ввімкнув вентилятор під ватраном. Вогню стало більше, але й диму теж. На години дві з дому виселився і я. Оси кружляли над бовдуром і думали… Я дивився на бовдур і згадував золоті руки Олексія-баптиста, який десь зараз у США на югах чекає того тайфуна. Згадував і дякував — це він наполіг над бовдурами поробити дашки, а то там би вже не оси, а сороки з гавами заселилися… ( от кого б, до слова, президентом США – мав би в Гамериці доброго приятеля).

На третій день той димохід почав трохи виходити з коми, а з нього заодно став виходити й дим. Оси стали гучно грюкати валізами і грозилися навесні повернутися. Нарешті на 4 день я згадав інсайд з Гідрометцентру і просто сушу димохід. Получаєццця…

***
… Війна з троянцями запам’яталася грекам надовго. Гомер через 1000 років згадував. Моя війна з осами, видно, теж мені запам’ятається надовго. Сьогодні посеред сну чую гуде, падло, десь прямо наді мною. Автоматично, як той Ахіл, влупасив себе по грудях, розраховуючи поставити останню крапку у битві. Аж ні…

То не мстива оса і не мстивий троянець, а ворожий дрон пролетів над самою хатою. Гудів як велика комаха. Через 30 секунд наші зенітники почали гатити в небо.

… 4 ранку. Куди вже спати! Та ще й після такого удару в груди, якого собі завдав. Вийшов у пункт наблюденія — є в мене такий закуток з трьох сторін оточений товстими стінами. Стріляють. Що подумав: от роздати б місцевим селянам по стінгеру чи по гепарду – ні оса, ні дрон не пролетіли б. А знаєте чому? Бо місцеві селяни знають секрет — один тільки карбюратор з Шахеда коштує 40 000 гривен. Коцнув одного-другого і на зиму вистачить.

Звідки знаю? Є в мене один підприємливий приятель в Трипіллі. Назву його Максимом (навіщо мені з ним сваритися?). Так от в лісочку біля Жуківців Максим з приятелем угледів на дереві Шахеда. Чи то трохи підбили чи бензин вигорів чи просто присів відпочити. І що зробили наші греки Ахіл з Патроклом? Залізли на дерево, потягнули два важеля (звідки вони те знали?), відчепили бойову частину, відкрутили двигуна, вийняли карбюратор і заробили 40 000.

Так розумію нашим трипільцям і ядерна війна — що слону дробина. Перехоплять, виколупають той збагачений уран і продадуть… Хулі тої роботи…

Віктор Лешик

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *