Спорт Суспільство

Хокей і біснуваті

Як я вперше біснування натовпу побачив. Це було 1993 року у Монреалі, де я працював на Канадському міжнародному радіо. Я жив поруч із Форумом — це такий палац спорту, де проводилися змагання Національної хокейної ліги. Для канадців ця гра є майже тим, чим для бразильців футбол. Якраз то був рік, коли місцева команда “Монреаль канадіенз” змагалася за золото, якого вона не здобувала вже кілька років. Вирішальна гра відбувалася якраз у Форумі.

І от сиджу я вдома увечері. Уже подумую лягти спасти. І раптом чую якийсь незрозумілий шум на вулиці. Мої вікна виходили в протилежний бік. Я вирішив подивитися. Вийшов з дверей і перше, що мені впало у вічі — чоловік, який сидів на вершині електричного стовпа і розхитував його. Другий стояв внизу і щось викрикував. Явно його підбадбадьорював. Як два дикуни. Вулиця була забита натовпом біснуватих, які кричали, волали, верещали, кривлялися, скаженіли, як я потім зрозумів, від щастя. Бо їхня команда стала чемпіоном.

Якісь молодики з несамовитим воланням лупили кулаками по даху автомобіля. Я був здивований. Бо в Радянському Союзі, а ми тоді тільки вийшли з нього, щось подібне було майже неможливе. Будь-який несанкціонований натовп негайно був би розігнаний міліцією.

Але що мене особливо обурило. Там телевізійна журналістка вела репортаж. І якісь мудаки встромляли свою голову між нею і камерою. У мене перший порив був втрутитися. Але мене зупинила думка: я в в чужій країні. Нехай між собою розбираються. Одним, словом злякався.

Наступного дня, вийшовши зі станції метро Бері Юкам (запам’ятав назву), дорогою в редакцію і побачив розбиті вітрини магазинів. Себто натовп біснувався не лише біля Форуму, але і по всьому місту.

В новинах прочитав, що бешкетники завдали збитків на 10 мільйонів канадських доларів. Канадський був процентів на 15 дешевшим від американського.

P.S.
Уточнив у Вікіпедії. Це був Кубок Стенлі. Тоді монреальці у п’ятиматчевій серії перемогли “Лос-Анджелес Кінгз” з рахунокм 4:1.

P.P.S.
У нас теж потім відбувалися заворушення. «Україна без Кучми», два Майдани. Але, на відміну від їхніх, все відбувалося цивілізовано, якщо і страждали автомобілі і магазини, то ті, яким не пощастило опинитися в епіцентрі зіткнень з ментами.

Юрій Луканов

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *