Культура

Італія в малюнках дітей

У читальній залі Чернігівської бібліотеки ім.Короленка відбулося відкриття виставки малюнків «Італія очима дітей Чернігівщини» за участі Надзвичайного та Повноважного Посла Італії в Україні Давіде Ла Чечіліа.

Від часу трагедії в Чорнобилі за угодою між італійською асоціацією «Кассаго кличе Чорнобиль» та Чернігівським обласним відділенням Дитячого фонду України і комітетом «Діти Чорнобиля» Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України» наші діти відпочивають та оздоровлюються в Італії.

Весь цей час італійці не перестають опікуватися маленькими українцями. Серед уваги, щирості й любові діти за місяць оволодівають мовою, навчаються знову радіти життю, по-справжньому оздоровлюються, здобувають друзів і, фактично, другу сім’ю, яка протягом років опікується українською дитиною. У середньому 700-800 дітей із Чернігівщини, віком від 7 до 18, щороку не менше 35 днів (часто й по два місяці) відпочивають в італійських родинах.

Італійська організація «Діти, побачені з Місяця» також активно допомагає чернігівцям. Громадська організація «Друга сім’я» (з провінції Наварра) свого часу сама знайшла координати обласного відділення Дитячого фонду і запропонувала співпрацю.

Окрім традиційної оздоровчої програми, діє проект «Допомога на відстані»: майже 400 дітей області, які з різних причин не можуть поїхати в італійські родини, раз на три місяці отримують від них грошову допомогу.

Традиційно, гостинні українці зустрічають всіх з хлібом-сіллю. Але цього разу не тільки коровай чекав на шановних гостей. Українська народна пісня «Зеленеє жито, зелене» у виконанні Капели бандуристів ім. О. Вересая під керівництвом заслуженої артистки України Раїси Борщ та заслуженого працівника України Миколи Борща пролунала у фойє бібліотеки.

Як зауважив пізніше учасник делегації пан Армандо Кріппа, обряд зустрічі неабияк емоційно вразив усю делегацію:
«Така гостинність і щире ставлення людей, що тут мешкають, підштовхують нас і надалі розвивати проекти в Чернігівській області».

Натомість директор бібліотеки Інна Аліференко переконана, що «Італія очима дітей Чернігівщини» – це не просто виставка малюнків, а експозиція вражень українських дітей про Італію, що висловлені за допомогою образотворчого мистецтва».

Надзвичайний та Повноважний Посол Італії в Україні Давіде Ла Чечіліа подякував директору бібліотеки, представникам адміністрації міста, громадянам Італії, присутнім на заході, всім гостям, та, звісно, пану Кріппа, як головному натхненнику, що започаткував цей проект.

«Мені дуже приємно, що хлопчики й дівчатка, які побували в Італії, відтворили всі свої відчуття, емоції та враження, все, що їм сподобалося в нашій країні, в малюнках, які ми сьогодні презентуємо. Через кілька днів деякі з представлених робіт будуть експонуватися в Києві на виставці, присвяченій річниці Чорнобильської катастрофи.

Між Італією та Україною дужа тісна співпраця, адже у нас багато спільного і в характері, і в культурі, і в стилі життя. Тому коли Україна вирішила з більшою пильністю дивитися в бік Європи, Італія одразу її підтримала як в Угоді про асоціацію з ЄС, так і в спрощенні візового режиму.

Те, що відбулося за роки співпраці Італії та України, є віддзеркаленням нашої дружби і солідарності. Багато прекрасних ініціатив втілюється не виключно під час співпраці урядів чи інституцій, а завдяки людям, які вкладають свою душу в розвиток різних проектів. Доброта й солідарність починається не від інституцій, а від громадянського суспільства».

Армандо Кріппа, президент асоціації «Кассаго кличе Чорнобиль», подякував представникам адміністрації Чернігова та Валентині Хуторненко, голові Чернігівського обласного відділення Дитячого фонду України, за допомогу в організації виставки. «Дуже добре, що всі наші ініціативи підтримуються як паном Послом, так і керівництвом Чернігівської області.

«Виставка вже була презентована в Мілані за участі представників консульства України та в комуні міста Кассаго, — розповів пан Армандо. — В майбутньому ми збираємося експонувати її в Брюссельському Європарламенті. Разом з цією виставкою, доповнивши її й іншими матеріалами, ми хочемо нагадати Європі про складну ситуацію в Україні.

Завдяки нашим зусиллям були створені проекти, що дають можливість українським студентам закінчити італійські ВНЗ та пройти практику на підприємствах. Наша гордість – два студенти з Чернігова, які закінчили Міланський політехнічний університет з високими результатами. Зараз один з випускників працює в Голландії, а інший повернувся до Києва.

Варто додати, що без допомоги італійських сімей, які опікуються дітьми під час відпочинку, ми не змогли б повною мірою реалізувати наші проекти. Незабаром на оздоровлення до Італії поїде з України 70 дітей».

Насамкінець Армандо Кріппа подякував головній бібліотеці області за надану можливість презентувати дитячу творчість та запропонував присутнім ознайомитися з відео про діяльність асоціації «Кассаго кличе Чорнобиль».

Музичним привітанням для гостей став виступ Народної артистки України Лариси Роговець (концертмейстер Марина Найдьон), яка виконала ліричну народну пісню «Нащо мені чорні брови» та пристрасну арію «Хабанера» з опери «Кармен» Жоржа Бізе.

Катя Скрипка
Фото Юрія ХРОМУШИНА

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *