Культура

Книжка про Павла Грабовського

В Чернігівській бібліотеці ім. В. Короленка відбулась презентація книги чернігівської журналістки Євдокії Тютюнник «Грабовський».

Ідея написання книги належить Надзвичайному і Повноважному послові України в Киргизстані Петрові Шаповалу та його дружині Надії. Саме під час дипломатичної служби Петра Дмитровича у цій центрально-азійській країні, він і Надія Миколаївна познайомились та подружились з внучкою та правнучкою Павла Грабовського, які й надали цінні матеріали з родинного архіву.

А вже відома чернігівська журналістка Євдокія Тютюнник написала цю чудову книжку.

На презентації вона розповіла про пошук невідомого з життєпису поета, його боротьбу і його кохання. Цікава доля також його сина, справжнього науковця Бориса Грабовського. Окрема тема у повісті – зв’язок творчості Павла Грабовського з Чернігівщиною.

З виходом першої книги колегу привітала секретар обласної організації Національної спілки журналістів України Ольга Чернякова. На гарний літературний стиль авторки звернув увагу поет і журналіст Олександр Олійник. Він наголосив на необхідності написання книжок про, на жаль, маловідомих та призабутих українських діячів, їх внесок у літературу, мистецтво, науку.

Заслужений журналіст України, редактор книги «Грабовський» Анатолій Тютюнник розповів про співпрацю української діаспори Киргизстану з Чернігівщиною після далеких 2000-х.

Емоційності презентації додали ліричні вірші Павла Грабовського у душевному виконанні вчителя-методиста української мови та літератури Чернігівського ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою, заслуженого вчителя України Ольги Гребницької та єдина пісня на слова поета «Зелений гай», яку надзвичайно зворушливо виконав головний хормейстер капели бандуристів ім. Остапа Вересая Микола Борщ. А ще, на пошану Павла Грабовського, прозвучали українські народні пісні у виконанні тріо бандуристок капели бандуристів ім. Остапа Вересая.

Обговоренню нової книжки додала «родзинки» чудово скомпонована відео-презентація про життя Павла Грабовського та його нащадків.

Ірина Каганова
Фото Людмили ВИШНИВЕЦЬКОЇ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *