Хвиля Десни » 1 Лютого, 2022

Daily Archives: 1 Лютого, 2022

Культура

Той, хто пішов просто так…

Published by:

Володимир Яворський-Волдмур у есеї «Океани і калюжі Поезії» пише: «… як на мене, є особливий ріжновид поезії, яку я назвав би поезією голосу Бога, поезією найвищої проби. Це такі поетичні рядки, які паралізують думку, змушують її завмерти. Читаючи їх, людина не може визначитися, тратить ґрунт під ногами, у неї щезають усі критерії. Між нею і віршем нема посередників, жодного містка, все розчиняється, наче мариво. Читач немовби сам стає віршем…

Continue reading

Культура

У смерековій хаті Павла Дворського

Published by:

Сьогодні народився Павло Дворський (68 років)… Буковинська земля дала Україні не одне знане у всьому світі ім’я. До цієї когорти належить і уродженець Кельменеччини. Уперше заявив про себе, працюючи в складі вокально-інструментального ансамблю «Смерічка» разом з Назарієм Яремчуком та Левком Дутківським. Саме тоді його незабутні «Стожари» облетіли всю Україну і стали улюбленим народним шлягером.

Continue reading

Суспільство

Не бійся! Бийся!

Published by:

Сьогодні початок Року Тигра. Китайці вірять, що напередодні свята у їхні оселі може проникнути чудовисько, яке хоче знищити їхній дім, зжерти урожай, худобу і навіть дітей. Тому вони захищають свої будинки амулетами – гірляндами з червоних ліхтариків.

Continue reading

Культура

Хоч вже нема ні «Племені», ні комсомолу…

Published by:

Цьогоріч рідне «Комсомольське племя» (була така вінницька обласна молодіжна газета) відзначала би своє 100-річчя! Хоча згадувати про видання, яке простелило барвисту доріжку на широкі творчі простори не одному поколінню відомих редакторів і маститих письменників, у минулому часі негоже. Часопису, як такого, нема уже давненько. Але допоки живуть і творитимуть вихованці редакції цього колись не останнього в Україні видання, до тих пір воно житиме у нашій пам’яті.

Continue reading