Культура

Bouqet Kyiv Stage-2024

В Києві на території національного заповідника «Софія Київська» стартував традиційний вже фестиваль високого мистецтва Bouqet Kyiv Stage-2024, який розпочав свій відлік ще в 2017-му. Упродовж чотирьох днів на цьому майданчику відбуватимуться різні мистецькі дійства – візуальне мистецтво, музичне, театральне та кінопокази. Він проходить цьогоріч під девізом «Від Сяну до Дону», символізуючи єдність українців у царині культури.

За словами організаторів, «…тема Єдності пронизуватиме кожен день, кожну подію фестивалю, бо сьогодні наша єдність один з одним, єдність з демократичним цивілізованім світом, єдність на лінії фронту і в тилу є запорукою здійснення заповітного бажання кожного українця – Перемоги».

Фестиваль триватиме чотири дні, і вони надзвичайно насичені. Це – понад 60 мистецьких подій. Організатори наголошують, що фестиваль репрезентує мистецькі проєкти Києва, Харкова, Одеси, Херсону, Миколаєва, Маріуполя й українського Криму. Зокрема, перед гостями фестивалю розгорнулися різноманітні майданчики, а це: шість виставкових проєктів, 15 концертів класичної, джазової та електронної музики, 30 кінопоказів, дві театралізовані вистави, три дитячі та молодіжні заходи, три панельні дискусії, екскурсії територією та об’єктами заповідника, а також традиційні «Бесіди під Ясенем» (ясен – це більш, ніж двохсотлітнє розлоге дерево, яке знаходиться на території заповідника і стало вже культовим під час різноманітних заходів, особливо цікавих зустрічей, дискусій, бесід), під час яких кияни та гості міста можуть поспілкуватися із відомими мистцями, культурологами, громадськими діячами.

… День відкриття фестивалю був напрочуд сонячним та теплим. І перші неповторні враження з’являються одразу, лиш зазираєш на художню виставку «Мистецтво – вища форма Надії». Вона увібрала в себе понад 60 робіт 23-х художників Києва, Харкова, Одеси, Миколаєва, Дніпра. Ця виставка розгорнулася в залах «Хлібні». А тим часом гостей співом вітають учасники хорової капели хлопчиків та дівчаток «Дзвіночок» та дівочий хор «Вогник». Чисті, прекрасні голоси, світлі, красиві обличчя. Над заповідником із стін Софійського собору линуть неповторні пісні.

Вінцем музичного мистецтва першого дня фестивалю став концерт Київського камерного оркестру (диригентка Наталя Пономарчук, солісти – Максим Шадько та Дмитро Гудима), який відкрив головну сцену фестивалю. Київський камерний оркестр – це перший професійний камерний оркестр в Україні, який створили ще в далекому 1963-му році. До сьогоднішньої концертної програми «Київ: музичні ландшафти» увійшла музика видатних киян, зокрема Валентина Сильвестрова, Леоніда Грабовського, Вікторії Польової, Святослава Луньова.

Вир енергії, воістину високої виконавської майстерності додав тематичний виступ відомих в Україні співачок, сестер Тельнюк «Наш Шевченко» під орудою оркестру та хору Збройних сил України.

Алла Кобинець

Наша довідка:
Bouquet Kyiv Stage 2024 – міжнародний фестиваль, закордонні учасники складають більше третини фестивальної програми. Невід’ємною складовою фестивалю є міжнародні воркшопи для професійних музикантів. Це некомерційний та соціально-спрямований фестиваль. Перший фестиваль пройшов у Києві в 2018 році. Організатори фестивалю: Дом Майстер Клас (засновники), Національний заповідник “Софія Київська”, UArtistMusic (США).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *