Культура

Чи варто читати Миколу Гоголя?

Дехто запитує, чи треба вивчати Гоголя в школі? Якщо треба, то який твір Миколи Гоголя мають уважно читати в школі українські діти? Звичайно, «Тараса Бульбу», з акцентом на 1 редакції твору і пізнішими змінами, які вніс у свій текст Гоголь, щоб сподобатися російському царю. Нас не повинен надто хвилювати той факт, що це антипольський текст. Історія не допускає пропусків, інтереси сучасної політики у формуванні програми з літератури в школі недопустимі.

Були поляки ворогами українців? Були. Були випадки спільної боротьби українців і поляків проти росіян? Були. Помилки історичні в обох народів були? Були. Головне цих помилок позбутися. Поляки, до речі, демонструють чудовий приклад роботи нації над собою, принаймні в українському питанні.

«Тараса Бульбу» слід вивчати, бо цей твір був основою для формування національної свідомості українців. Молоді галичани читали цю повість в українському перекладі поряд із Шевченком. Саме Гоголь був у дитинстві улюбленим письменником Михайла Грушевського. Гоголь прекрасно передав у «Тарасі Бульбі» дух козацької України і її трагічне поєднання з Росією.

Ця повість — прекрасна нагода показати механізми пропаганди, а порівняння двох варіантів закінчення твору захопить дітей. Наші діти можуть і вміють багато, у них є бажання знати. Гоголя викидати з програми не можна, бо більшість українців, зокрема у мовному питанні, наслідують Гоголя, тому історія життя цього письменника є для українців дуже повчальною.

Гоголь є прикладом того, що означає не вірити у свою батьківщину — Україну, відмовитися від її мови, жити для чужої культури і нації. Вигода — це завжди смерть: духовна і фізична. І Гоголь довів це на власному прикладі.

Роксана Харчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *