Політика

Україна потребує важкого озброєння

Люксембург. Засідання міністрів закордонних справ країн ЄС… Головна тема порядку денного — Україна. В Німеччині з’являєтьсь усвідомлення того, що Україні треба допомогти зброєю. Про це сьогодні, 11 квітня заявила у Люксембурзі міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок. Аби Україна могла захиститися від наступу російських військ, їй треба надати більшу військову підтримку, зокрема важке озброєння.

Саме так заявила Анналена Бербок (Annalena Baerbock) перед засіданням Ради Європейського Союзу в Люксембурзі. «Ясно одне — Україна потребує нової військової техніки, передусім важких озброєнь. І зараз не час для відмовок, зараз час для креативності та прагматизму».

Бербок та інші міністри закордонних справ країн ЄС зустрілися вранці з прокурором Міжнародного кримінального суду Карімом Ханом, який розслідує воєнні злочини РФ в Україні. За словами Анналени Бербок, уряд ФРН уже передбачив виділення додаткового мільйона євро, щоби слідчі МКС могли проводити розслідування на території України.

Міністр закордонних справ Люксембургу Жан Ассельборн сумнівається, що в Європейському Союзі залишилися хоча би крихти довіри до президента РФ Володимира Путіна і що з ним можна вести якийсь діалог. Верховний представник Європейського Союзу з зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель закликав політиків і журналістів відвідати Київ. «Ми побачили, що відбувається там — брутальна агресія російських військ проти цивільного населення. Мене справді вразило те, що ми там побачили. Ви можете поїхати до Києва. Їдьте до Києва — так багато політиків, наскільки це можливо, та подивіться самі».

За словами Борреля, міністри закордонних справ країн ЄС обговорять в Люксембургу «як краще підтримати український народ», а також як допомогти розслідуванню, яке проводить як Офіс генерального прокурора України, так і Міжнародний кримінальний суд у Гаазі. Перед засіданням Ради ЄС Боррель зустрівся з прокурором МКС Карімом Ханом.

Ростислав Демчук із Брюсселя

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *