Культура

Двоє хлопців з дружбою на все життя

Жили-були двоє маленьких хлопчиків, які виросли на «брудних вулицях» Нью-Йорка, що народилися в декількох кварталах один від одного. Вони були не з найбідніших сімей, але й не багаті. Один з хлопчиків був справжнім італійцем, в іншого був батько-італієць, а мати-ірландка. Подорослішавши, вони потоваришували з гангстерами і самі стали вуличними бандитами…

Один з друзів був сином актриси, що стала швачкою. Інший — сином художника, який кинув дружину, бо був гомосексуалістом, — його мати була художницею. Не дивно, що обидва хлопці успадкували «ген артистичності» від своїх батьків, а від скромного іммігрантського походження своїх батьків — сильне прагнення зробити щось в цьому світі.

Обидва хлопці виросли в чоловіків і розійшлися в різні боки. Вони знову зустрілися, коли їм було за двадцять. Той, що був наполовину ірландцем, високий і красивий, навчався в акторській школі і став актором, відомим нам на ім’я Роберт Де Ніро. Його друг, творча людина, надто низького зросту, щоб його сприймали як серйозного актора, має прізвище Мартін Скорсезе.

Скорсезе хотів відтворити світ, в якому вони виросли, оживити його для молодої аудиторії, в значній мірі абсолютно їй невідомий. «Брудні вулиці», «Таксист», «Скажений бик», «Король комедії» і, звичайно, незабутній фільм — «Славні хлопці». Ці люди справді збагатили кінематограф своїм мистецтвом. Скорсезе був режисером фільмів. В них знімався Де Ніро. Як виявилося, Скорсезе був дуже хорошим режисером і сценаристом. Де Ніро був дуже хорошим актором. Вони багато в чому визначили кінематограф і залишили свій слід в жанрі фільмів про мафію і кримінальну драму, як ніхто інший до них, та як ніхто інший після.

Двоє чоловіків стали старшими. Їхні статки росли, а кар’єра розвивалася так, як вони ніколи не могли собі уявити в молодості. Зараз Де Ніро — 77, а Скорсезе – 78 років. Вони батьки, діди. Як і раніше нерозлучні, як і раніше кращі друзі, і час від часу зустрічаються і працюють разом, як на екрані, так і за лаштунками.

Безсумнівно, це одні з найбільш знакових друзів Голлівуду, завдяки яким були зняті чи не кращі фільми всіх часів. Воістину, вони живі легенди. Минуло сімдесят років відтоді, як вони вперше зустрілися, і п’ятдесят років, відколи почали професійно працювати разом, але вони як і раніше кращі друзі і разом знімають кіно.

Олег Вишняков

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *