Культура

Ящик з рогами (великопісні нотатки №2)

… Так важко втриматися в тиші і душевному спокої, коли тебе смикають інформаційні завихрення. Правду казав Патріарх Філарет, що сучасна людина живе у стані релігійної шизофренії: у храмі чує і бачить одне, а в телевізорі — інше.

Як тут не згадати пророцтво св. Лаврентія (Проскури), який говорив, що на покуті місце ікони займе ящик з рогами…

До речі, був цей Лаврентій справжнім українцем — коли втомлювався, грав на скрипці. Уявляєте, як це по- старосвітському! І за доносами промосковських попів в НКВД, був він автокефалістом.

Зате московський дячок Херувим написав тепер брехню про нього, мовляв, говорив, що як не можна розділити Святу Трійцю — так не можна розділити Росію, Україну та Білорусь. Це той Херувим, якого ще московський патріарх Пимен ізвєргнув із сану, а він донині на Москві гроші збирає (частину їх викрали в нього у Чернігові, більше півмільйона).

Так ось, батюшка Лаврентій був людиною віруючою і не міг порівняти Трійцю з державами. Так мені розказувала його духовна учениця ігуменя Авмросія (Іваненко).

… Бачте, про піст думаю, а мирське і тут лізе. То все – ящик із рогами… Тож і думаю, що християнин, який ним лишається в миру — більший воїн Церкви Христової, ніж той, який іде у монастир, під захист мурів і братської молитви…

«Виноградом улюбленим воістину бувши Христовим, вино духовне виточуйте, апостоли» (З Покаянного канону Андрея Критського».

Василь Чепурний

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *