Культура

Пізні «плоди» Володимира КАШКИ

За повідомленням Чернігівської обласної бібліотеки ім. В.Короленка, в її затишній вітальні відбулась презентація книг Володимира Кашки та Юрія Ананка. Книжки видані коштом обласного бюджету за програмою підтримки розвитку інформаційної та видавничої справи.

В. Кашка та Ю. Ананко – два письменники різного покоління, але їх об’єднує довірлива розмова з читачами про найдорожче: життя, любов, совість, творчість, вічність… Автори зі складними долями донесли нам своє слово, яке змушує думати, співпереживати, відчувати красу, мріяти.

Український поет, прозаїк та есеїст Володимир Кашка народився на Прилуччині в родині колгоспника. Навчався в педагогічному училищі, заочно закінчив Московський літературний інститут ім. О. М. Горького і остаточно поринув у вир літературних захоплень, віддався пошукам власного слова і стилю.

За плечима Володимира Кашки – служба у війську, робота теслярем, кочегаром, учителем, моряком рятувальної служби, журналістом. Весь цей час Володимир Кашка активно писав, провадив громадську діяльність, хоча людський і творчий неспокій тоді вважалися крамолою, таким людям чіпляли ярлик українського буржуазного націоналіста та антирадянщика. Письменник був занесений до чорних списків, він зазнав переслідувань та ізоляції.

Книга Володимира Кашки «Час плоду» складається з двох романів: «Картотека пана Альфи», «Казання про ходіння в речі» та добірки есеїв, які є водночас і філософськими, і ліричними.

Історик, журналіст, головний редактор журналу «Сіверський літопис» Олег Павленко розповів про юність Володимира Кашки, про його любов до життя, сподівання на кращі часи в країні, опанування багатьох життєво необхідних професій. Наголосив, що романи письменника нестандартні, з нестандартними, несподіваними епізодами його життя.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *