Культура

Письменники і війна

Прочитала, ніби то Ремарк і Гемінгвей не бачили ворога в приціл. Варто все ж не забувати, що Гемінгвей у часі І світової мав на тілі безліч ран, з нього витягли десятки осколків, у нього був алюмінієвий колінний суглоб. Ремарк також отримав серйозні поранення і був у різних госпіталях до кінця І світової. Фіцджеральдові, котрий пішов на фронт добровольцем, пощастило більше, він виконував функції секретаря генерала.

Фолкнера не взяли до війська через маленький зріст, але він закінчив школу льотчиків, проте потрапив в аварію, а І світова, поки він лікувався, закінчилася. Екзюпері загинув під час бойового вильоту в часи 2 світової війни. Письменник власним життям довів, що «Маленький принц» — не вигадка, а планета людей — не порожні слова, а ідеал, підтверджений життям.

Я це все про те, що треба перевіряти факти, а ще й до того, що перебування на війні ще нікого не зробило ані Гемінгвеєм, ані Ремарком.

Навіть найдраматичніший, найжорсткіший досвід потребує все ж таланту і особливого уміння розповісти про нього іншим людям, розповісти без прикрас, але з довірою до інших і без самовивищення.

Роксана Харчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *