Культура

Трохи зради, але більше перемог у Музеї Майдану

«#Зрадаvs#Перемога».
Таку назву має книга знаної та принципової журналістки в Україні Галини Плачинди, яку вона презентувала в Бібліотеці Музею Майдану.

Про що у книзі?
«Це діалоги з видатними політичними та релігійними діячами країни, знаковими митцями… Розмови з людьми, яких беззаперечно можна охарактеризувати як совість нації – правдивий зріз постмайданної України, глибинний аналіз того, що відбулося з країною за ці п’ять років, і водночас, дороговказ для думаючих та небайдужих», — читаємо в анотації.

Серед героїв книги – Любомир Гузар, Семен Глузман, Богдан Гаврилишин, Мирослав Попович, Іван Дзюба, інші відомі особистості. Свої інтерв’ю авторка записувала упродовж трьох років – над журналістським проектом під умовною назвою «Совість нації» працювала протягом кількох останніх років.

Це – робота високого гатунку, вельми принципова, що важливо. Пані Галина каже, що «всі розмови пропускала крізь себе…» А до бесід запрошувала тих людей, «які мають розкіш говорити правду». «Це були важкі розмови, після яких я почувалася виснаженою…».

Цю творчу (ювелірну) роботу варто, мабуть, порівняти з таким собі «гарячим цехом»… у журналістиці. Очевидно, це – авторська журналістика, яку й сповідує пані Галина. Правдива, незалежна, особлива, яка вимагає від співрозмовників абсолютної відвертості та об’єктивності…

Бо класична журналістика в Україні… померла, потонула в болоті примітивізму. Лакейське, підлабузницьке, замовне, поверхове слово аж ніяк не може служити певним інформаційним орієнтиром. Зрештою, деградація суспільства не могла не зачепити й журналістику.

Своїми враженнями про книгу «#Зрадаvs#Перемога» поділилися знані суспільно-політичні діячі: колишній заступник голови СБУ, генерал-лейтенант Олександр Скіпальський, екс-депутат Юрій Михальчишин.

Приємно, що після завершення творчого спілкування з читачами Галина Плачинда подарувала кожному свою нову книгу.

Леонід Фросевич

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *