Культура

Загадка Івасюкової червоної рути

Свій дивовижний шлягер «Червона рута» композитор Володимир Івасюк створив у Чернівцях. Популярність пісні вражаюча. Співають її в усіх кінцях світу. Та для багатьох шанувальників твору залишається загадкою, а яку ж конкретно рослину оспівав у своєму творі буковинський маестро?

На жаль, митець не залишив детальних пояснень з цього приводу. Тому авторська таємниця залишилася довгий час нерозгаданою. Ламають списи довкола цього і природознавці.

Багато з них затято стверджують, що червоної рути в природі не існує, що вона є фольклорною вигадкою. А й справді у флористичних енциклопедіях ця квітка не згадується.

Світло про походження образу червоної рути пролив батько композитора письменник Михайло Григорович Івасюк. В одному з газетних інтерв’ю він cказав, що на згадку про цю рослину його син натрапив у матеріалах видатного українського етнографа Володимира Гнатюка. Володя любив перечитувати фольклорні записи цього народознавця. Образ таємничої червоної рути заінтригував композитора, і він поклав його в основу своєї пісні, до якої створив слова і музику.

Дехто з дослідників творчості Володимира Івасюка вважають, що червона рута цілком реальна рослина. Так, заступник директора з наукової роботи Київського національного ботанічного саду Микола Гапоненко стверджує, що Володимир Івасюк, мабуть, мав на увазі поширений у карпатському регіоні екзотичний рододендрон. Місцеві жителі називають його червоною рутою. Це дуже приваблива рослина, яка пишно розцвітає в червні на гірських схилах. Квітує вона яскраво червонястим кольором.

На грамплатівці із записом «Червоної рути», випущеної фірмою «Мелодія», художник розмістив квітку монарду, яку фармацевти теж називають червоною рутою. Це теж додало інтриги і внесло плутанину в ситуацію.

Дехто схильний вважати, що Івасюк у своєму творі оспівав цвіт папороті. Але цей здогад далекий від істини, бо папороть не цвіте, оскільки вона є спороносною рослиною. Її казкове цвітіння в ніч на Івана Купала було вигадкою наших далеких забобонних предків у часи язичництва.

Ось таку інтригуючу загадку залишив для нас автор славнозвісної «Червоної рути».

Василь Бабух

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *