Політика

Мінстець із тендером на газєтьонку

Прочитав у газеті «Україна Молода» від 7 лютого статтю Валентини Самченко «Язик до миру доведе?». Зверніть увагу на знак питання. Ідеться про те, що Мінстець вирішив оголосити тендер на запуск нової путіномовної газети для Донецької і Луганської областей.

Відповідаю пані Валентині: до миру це не доведе, а доведе до остаточного розпаду українства на цих теренах на дві етнічні групи, що неминуче призведе до поглиблення конфронтації.

Націй з двома мовами в природі не буає.
Якщо нація має дві мови, то це вже не одна, а дві нації, одна з яких буде вважати себе гегемоном з усіма наслідками, що звідси випливатимуть, і вже, як бачимо, випливли.

Сподівання гаранта, що цим дорогим опусом вдасться зупинити втрату рейтингу, є наївними. Язиковим шляхом вже йшов Янукович і не тільки. Все закінчилося ворожнечею і війною. А дарма: на Донбасі всі розуміють українську мову. Їм треба авторитетно і спокійно нагадати, що вони — українці, чим і мають пишатися.
Путіномовний варіант газети «Голос України» теж давно треба припинити випускати. Щоб оволодіти активним мовленням певною мовою, її треба постійно бачити і чути.

А що там чують?
Чують путіномовні ІНТЕР, «Україну», СТБ і т.д. А я так чую і бачу, що українським патріотам не доводиться очікувати на оголошення 2018 року — Роком утвердження державності української мови та прийняття нового мовного закону вкупі зі скасуванням нашим К(вазі)Судом валуєвського, як каже П. Мовчан, циркуляру — закону великих друзів української нації Ківалова і Колісніченка.

Адже вибори на носі!
Тільки раніше мовна тема у президентів перед виборами була в моді, а тепер стала немодною.

Юрій Гнаткевич

P.S.
Ну, просто «супердержавницький» підхід демонструють чиновники Мінінформполітики! Цікаво, це їх особиста професійна недолугість чи свідома позиція, спрямована на ослаблення Української Державності?
Можливо, їм невтямки, але як можна навіть гіпотетично вважати, що реінтегрувати окуповані російськими військами окремі території Донецької та Луганської областей треба за допомогою російської мови!?
Чи це не абсурдна ситуація, коли Україна звертається до громадян України, ЧОМУСЬ не українською державною мовою, а тією самою мовою, якою розмовляють вороги — російські окупанти і їхні поплічники.
Хлопцям і дівчатам з Мінінформполітики, як і решті «супертолерантним» українським громадянам слід зрозуміти одну просту істину. Російською мовою окупований Донбас і Крим можна «реінтегрувати» тільки за парєбрік.

Світлана Михалюк

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *