Політика

Тягар недоторканності

Українці легко віддали недоторканність, бо ніколи її не здобували… Сьогодні Верховна Рада скасувала депутатську недоторканність і зробила це з неабиякою простотою. За проголосували всі, крім ОПЗЖ.

Тепер навколо переважають радісні емоції і можна бути на 100% впевненими, що завтра під парламентом не буде багатотисячного мітингу на захист демократії. Більшість в країні зітхнули з полегшенням.

Думаю, що скасування недоторканості далося так легко, оскільки вона ніколи не була цінністю українського суспільства. Швидше сприймалася як тягар і символ безкарності еліти.

Сьогодні за недоторканність не боролися і її не було кому захищати. Навіть серед депутатів. Недоторканність в Україні забрали так само просто, як колись запровадили.

При цьому в соціальній мережі можна було прочитати чимало цікавих історій про те як взагалі зароджувалася ідея недоторканності в Європі. Як вона свого часу стала гарантією безпеки парламентарів від апетитів авторитетних королів та інших потенційних узурпаторів влади. Але це все про Європу, а не про Україну.

Сьогодні недоторканність для України — це пустий звук. Тут не розуміють її цінності, оскільки не мають відповідної історичної пам’яті.

Але, напевно, так і має бути.
Можливо, деякі речі справді варто перевірити на собі, щоб впевнитися у їх потрібності. Коли в Україні під надуманими приводами кілька депутатів опиняться у в’язницях, а щодо інших буде здійснюватися постійний тиск силовиків, тоді ставлення до недоторканності зміниться.

Але це буде інша історія.
Сьогодні українці вирішили, що не хочуть навчатися на чужих помилках, тому доведеться вчитися на власних.

Денис Рибачок

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *