Суспільство

Час роїння бджіл

Недавно світові інформаційні агентства оприлюднили цікаву інформацію про те, що великий бджолиний рій несподівано сів на офісну будівлю в центрі шведської столиці, спричинивши паніку серед співробітників.

Нашестя комах тривало протягом трьох годин. Вони обліпили вікна й намагалися потрапити до приміщення.

Невдовзі на місце події прибули експерти-бджолярі, одягнені в спеціальні захисні костюми. Піднявшись з допомогою висотного підйомника на місце події, вони обкурили димом бджіл, зігнали їх докупи і перемістили в спеціально приготовлений вулик.

Пасічники пояснили причину появи бджіл у місті: вважають, цей рій залетів сюди у пошуках нового місця проживання.

Роїння бджіл є природною частиною їхнього репродуктивного циклу. Коли у вулику з’являється нова матка, стара намагається покинути його з частиною бджолосім’ї, щоб переміститися на нове місце проживання.

Від нападу бджіл, йдеться в іншому інформаційному повідомленні, на півночі Таїланду було госпіталізовано 76 буддійських ченців.

На початку липня нинішнього року тривожне повідомлення надійшло від журналістів з Івано-Франківщини. Тут під час перебування в лісі зазнав нападу бджіл житель села Манява Богородчанського району. На щастя, потерпілого встигли доставити до Солотвинського шпиталю, щоби надати необхідну медичну допомогу, але врятувати чоловіка не вдалося, оскільки надто багато бджолиної отрути потрапило в його організм.

А ось інший випадок.
У червні минулого року бджолиний рій несподівано приземлився на одному з балконів житлового будинку по вулиці Івана Франка в Чернівцях. Перелякана мешканка зателефонувала до газети й почала розпитувати, як їй поводитися в цій ситуації.

Ми в свою чергу звернулися до відомого чернівецького пасічника.Той порадив зачинити двері на балкон і дочекатися його приходу. А ще він порекомендував у разі бджолиної агресивності побризкати на комах водою.

Через годину пасічник, як і обіцяв, прибув на допомогу. Він загнав бджіл у спеціальну капелюшню з рогозу і забрав із собою.

Активність бджіл у травні та червні зрозуміла – у них відбувається пора роїння. Тому пасічники радять у цей час людям бути обережними і не наближатися до вуликів, аби не зазнати нападу розлючених бджіл. Крім цього, вони радять не підпускати до пасік домашніх тварин, бо і їм теж може дістатися від збуджених комах.

Торік у селі Вікно Заставнівського району стався такий прикрий випадок. Одна з домогосподарок випустила на прогулянку свого породистого сетера. Він почав безпечно походжати поміж вуликами. А в цей час якраз розроїлася одна з бджолосімей. Присутність пса роздратувала комах і вони всією родиною накинулися на бідолашну тварину. Від численних укусів сеттер знепритомнів і згодом сконав. Звідси висновок: під час роїння бджіл і людям, і братам нашим меншим слід обходити пасіки стороною.

Василь Бабух

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *