Культура

Балада про Крути

Завершальним акордом низки заходів пам’яті Героїв Крут, що проходили на Чернігівщині протягом усього січня з ушанування 100-річчя трагічного бою під Крутами, став виступ чернігівських артистів у столиці, в Національному академічному драматичному театрі імені Івана Франка.

Чернігівці показали в столиці театралізовану «Баладу про Крути». Художній керівник театру Андрій Бакіров зробив сценічну версію драматургічного твору чернігівського літератора Анатолія Покришня «Балада про Крути». У виставі задіяно більше 120 осіб творчого і технічного складу обласного академічного театру ім. Т.Г.Шевченка, артистів обласного молодіжного театру, обласного театру ляльок ім. О.Довженка, академічного народного хору обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм.

«Балада про Крути» у виконанні творчого ансамблю чернігівських акторів – це, з одного боку, документальне відображення буремних історичних подій, що відбувалися в Україні у 1917-1918 роках, а з іншого – натхненний реквієм мужності й самовідданості юних патріотів молодої Української держави, шаноблива данина пам’яті про подвиг Героїв Крут.

У сценічному оформлені вистави використані документальні кадри реальних подій того часу та фото загиблих захисників України. Прототипом створення декорацій стали об’єкти Меморіального комплексу «Пам’яті героїв Крут». Одяг, зброя, інший реквізит максимально наближені до реально використовуваних у той історичний період.

Розвиток сюжетної лінії супроводжується текстами телеграм, які красномовно свідчать про неухильне прагнення українського уряду до створення незалежної Української держави та непримиренну позицію більшовицької влади щодо нещадного знищення будь-яких проявів національної свідомості українців, аби Російська імперія і надалі годувалася хлібом і важкою працею українських селян.

Промовистою є заключна сцена вистави, яка поєднала ідею боротьби українських патріотів у далекому 1918 році з відвагою і самовідданістю сьогоднішніх захисників територіальної цілісності України у боротьбі з одним і тим же ворогом.

Інф. і фото Анастасії Біанкі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *