Культура

БезМОВНА українська перспектива?

Міністерство Німеччини у справах сім’ї подало статистику, що в німецьких садках виховується 3,2 мільйонів дітей. З них 675 тисяч розмовляють вдома не німецькою мовою. Це, діти мігрантів. Бо діти німців розмовляють німецькою. Немає в них рускогаварящіх нємцев, франкогаварящіх нємцев чи португалогаварящіх нємцев. Якщо розмовляєш не німецькою – ти мігрант.

Щоб адаптувати малят мігрантів до німецької мови, Уряд Німеччини виділяє кошти на мовні програми в дитячих садках. Якщо у садку є такі діти, Уряд Німеччини дає садочку 25 тисяч євро, щоб навчити дітей ще в садку німецької мови, бо ж їм іти в школу!

Що сказати, дорогі українці.
Я не знаю, як ми з вами будемо далі будувати Україну. Наше міністерство освіти за минулої влади просувало законопроект про освіту, де верхнім рядком було написано, що освітній процес в Україні може відбуватися двома і більше мовами.

З величезним скандалом і величезними потугами (які закінчувалися викликом лікаря) ми вибили від тієї влади, що предмети українською мовою діти меншин матимуть аж з 5 класу, а дійшовши до 12 класу, так і не перейдуть повністю на українську. У них буде максимум 80 % предметів українською, інші 20% все одно будуть мовами меншин.

Корінні народи в Україні взагалі можуть навчатися повністю, весь освітній процес, мовами корінних народів 99,99% і мати лише предмет укрмова – українською. І це було подано як величезне досягнення.

Так ось.
Я мовчу про зелених і зелену владу. Мені з ними все зрозуміло. З ними український світ не збудуєш. Вони будують в Україні гібридний лубковий совковий рускій мір.
Я звертаюся до патріотів.

Я хочу всіх патріотів запитати: як ми далі будуватимемо Україну, якщо справжніх патріотів, які б зробили так, як у Німеччині, наші патріоти проклинають. А владу, яка гальмувала і впиралася робити як у Німеччині натомість називають патріотами.

То як ми будуватимемо Україну?

Лариса Ніцой

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *