Культура

Бібліотека. Сучасні реалії

У бібліотеці Короленка відбувся обласний підсумковий семінар директорів бібліотек «Бібліотечне середовище Чернігівщини: сучасні реалії». Підбили підсумки обласного рейтинг-конкурсу «Краща бібліотека року».

Одним з найприємніших моментів семінару було нагородження переможців обласного рейтинг-конкурсу «Краща бібліотека року» (2017р.). Відзначені бібліотеки у чотирьох номінаціях: «Краща центральна бібліотека», «Краща бібліотека для дітей», «Краща міська бібліотека» та «Краща сільська бібліотека».

За змістовну роботу та активну участь у конкурсі подякою Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА та сертифікатом від обласного відділення УБА нагороджені: Бахмацька центральна районна бібліотека, Петрівська бібліотека-філія Сновської ЦБС, Орлівська сільська бібліотека-філія № 50 Новгород-Сіверської ЦБС, Прилуцька районна бібліотека для дітей.

Грамоти та заохочувальні призи отримали: Ніжинська центральна міська бібліотека ім. М. В. Гоголя, Новгород-Сіверська центральна районна бібліотека, Дібрівненська бібліотека-філія Городнянської ЦБС та Бахмацька районна бібліотека для дітей.

Абсолютними переможцями рейтинг-конкурсу «Краща бібліотека року» стали: Прилуцька міська центральна бібліотека імені Любові Забашти, Сновська центральна бібліотека, Замглайська селищна бібліотека Ріпкинського району та Городнянська районна бібліотека для дітей. Усі бібліотеки отримали спеціальні дипломи та цінні призи.

Директори переможців продемонстрували презентації своїх закладів, де якнайкраще висвітлили життя, здобутки й креативність книгозбірень за 2017 рік.

Після врочистої частини розпочався власне семінар.
Проаналізували статистично-аналітичну діяльність бібліотек за минулий рік спеціалісти обласних бібліотек: Вікторія Примак, завідувач науково-методичного відділу Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка, Оксана Дорохова, провідний редактор відділу методології бібліотечної роботи з дітьми Чернігівської обласної бібліотеки для дітей, Надія Заваліна, завідувач відділу науково-методичної, інформаційно-бібліографічної роботи та соціокультурної діяльності обласної бібліотеки для юнацтва.

Цікавими були виступи директорів бібліотек обʼєднаних територіальних громад, адже процес децентралізації у розпалі: деякі громади вже утворилися і роблять перші кроки, а на декого все це ще чекає.

Багато запитань було до директора Носівської публічної бібліотеки Ярини Чухліб, яка у своїй доповіді відзначила негативи та позитиви обʼєднання. Про свої здобутки у громаді також розповіли Олена Ругаль, директор Мринської публічної бібліотеки та Яна Река, спеціаліст відділу культури і туризму Лосинівської публічної бібліотеки.

Враження двоякі. З доповідей стає зрозуміло, що добробут та матеріальна база бібліотек в обʼєднаних громадах цілком і повністю покладено на співпрацю та домовленості з громадами.

Важливе значення у роботі бібліотек має видавнича діяльність, адже видання книгозбірні – це обличчя закладу. Видання бібліотек області різні за формою, змістом, обсягом, оформленням, конструкційними особливостями матеріальної будови тощо. Головний бібліотекар редакційно-видавничого сектору науково-методичного відділу Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка Юрій Самойленко на прикладах проаналізував видавничу продукцію бібліотек області, назвав позитиви та недоліки окремих видань. Серед взірцевих – бібліотеки Ніжина, Чернігова, Прилук.

Актуальним сьогодні є питання переходу на УДК. На сайті Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка розміщені деякі методичні матеріали з Універсальної десяткової класифікації, інформацією про які поділилася Олеся Величко, завідувач відділу формування фондів та каталогізування Чернігівської бібліотеки Короленка.

Вікторія Примак
Фото Олени ПОПОВИЧ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *