Культура

Дещо про відтінки синього

КОЛІР МАЄ ЗНАЧЕННЯ!
Особливо, коли це стосується символів. Яких же кольорів наш прапор?

У своєму виступі на святкуванні Дня Державного Прапора, голова Верховної Ради Андрій Парубій час від часу слугувався двома означеннями: «блакитно-жовтий» стяг (стосовно історичних подій) та «синьо-жовтий», говорячи про сучасність, адже саме так означені кольори державного прапора в Конституції України зразка 1996 року.

В повсякденному житті, оцей запис у Конституції («СИНЬО-жовтий») призвів до використання прапорів у кольорових гамах: від блактного — до фіолетового.
Можна зрозуміти переляканих депутатів-комуністів, які на зорі нашої незалежності затверджували символіку. Вони, як чорт ладана боялися словосполучення «жовто-блакитний».

Саме тому, напевне, і прийняли означення щодо прапора: «синьо-жовтий». Ніби-то, не так «по-бандерівськи»…

І пішло-поїхало!
Поруч висять прапори: блакитно-жовті, синьо-жовті, фіолетово-жовті. У День прапора, я в цьому вчергове пересвідчився: у Верховній Раді — блакитно-жовтий. Поруч, біля Президентської резиденції — фіолетово-жовті прапори.

Друзі, це не є правильним!
Вважаю — при змінах до Конституції варто записати, що колір нашого прапора: блакитно-жовтий. Так буде історично-справедливо з одного боку, а з іншого — ми нарешті точно окреслимо кольорову гаму.

Для прикладу: в Радянському Союзі був Червоний прапор (кольору крові). Але ж і наш козацький прапор також… червоний. Тільки його відтінок ІНШИЙ. І називається той прапор правильно — МАЛИНОВИЙ. Потурбуймося ж про свій ДЕРЖАВНИЙ УКРАЇНСЬКИЙ СИМВОЛ.

Зі святом!

Микола Гриценко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *