Культура

Федір II поминав Епіфанія

Патріарх Олександрійський і всієї Африки Федір II на літургії поминав митрополита Київського і всієї України Епіфанія. Таким чином, одна з найдавніших патріарших катедр визнала українську автокефалію!

Цю чудову новину щойно поширив архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій і в мережі вже є відеопідтвердження.

Чесно кажучи, так швидко ніхто не сподівався — патріарх Федір навчався в Одесі, у духовному закладі московської патріархії, і часто висловлював солідарність з митрополитом київським РПЦ Онуфрієм.
Але грецька солідарність та шанування першості Вселенського патріарха взяли гору над промосковськими грошима і симпатіями.

Довідка
Олександрійська кафедра є другою за честю в православному світі і поминається після Вселенського патріарха. Патріарх Федір II (Хорефтакіс) — уродженець Кріту, народився 1954 року. Учився у Фессалоніках та в Одесі за часів СРСР — в Одесі вивчав культуру і філософію.

Служив на Кріті, а з 1985 по 1990 рік був представником Олександрійського патріарха при РПЦ (знаходився в Одесі). Був митрополитом в Зімбабве та Камеруні, де відзначився будівництвом храмів, лікарень і шкіл.
Після загадкової загибелі патріарха Петра VII в авіакатастрофі, обраний папою і патріархом Олександрійським і всієї Африки.

Єдиний з патріархів брав участь в інтронізації московського патріарха Кіріла, неодноразово служив у храмах РПЦ і виступав проти української автокефалії, нагороджений орденами Російської Федерації і РПЦ. Вважається палким прихильником Москви…

Василь Чепурний

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *