Культура

Гетьман, король і сім королівських генералів…

310 років тому — зі спаленням Батурина — нічого не закінчилося. Оглянувши руїни столиці, гетьман Мазепа і Карло ХІІ рушили у бік Красноколядинської сотні, до села Голінка. А звідти — на Ромен, Гадяч, Веприк, рейд у Слобідську Україну.

А тоді, після Батурина, 5 листопада 1708 року до Голінки прибула найвельможніша делегація за всю її історію. Гетьман… Король… Генеральна старшина… Сім королівських генералів…

А головне — словацький мандрівник Даніель Крман. Який і залишив згадку про цей візит до Голінки у своєму щоденнику: «…(з Городища) ми перейшли до села Голінки, де могли купити за невелику ціну гусей і посилитися надією на кращі часи…».

На жаль, у нинішній Голінці Бахмацького району Чернігівської області жодних урочистостей до 310-річчя візитації гетьмана Мазепи і шведського короля не організовано.

Але в одній із хат на кутку Хільківка довго зберігався мальований портрет короля Карла ХІІ, який нагадував голінцям, що озброєні люди не лише вміли КРАСТИ гусей і все, шо потрапляло під руку, але й КУПУВАТИ.

Як оті шведи зі словаками 310 років тому…

Ростислав Мартинюк

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *