Культура

І сонце сходить…

Сьогодні день народження старого алкаша та Нобелівського лауреата Гема, він же Ернест Гемінгвей. Ось, хто вмів писати! Не те, що Джойс. Який, кажуть, теж любив закласти за комір. Але той випадок, коли небайдужість до алкоголю не є складовою таланту оповідача.

Гем, Ремарк, Бук (Чарльз Генрі Буковські), ще десятки, як не сотні пияків за життя робили ставку на зміст, а не на форму.

Ставку на форму роблять дві групи авторів. Перша — поети, і це нормально. Поезія — передусім пошук форми, і нема вірша на 860 сторінок. Друга — бездарні невизнані генії, і цих алкоголь не порятує.

Андрій Кокотюха

P.S.
Читав я цього алкаша, і жодної геніальності, окрім “Старий і море”, вдень зі свічкою не знайшов.

Юрій Медуниця

Не зрозуміла ваш допис. Це як виправдання алканів? Так алкоголізм — це хвороба, якою хворіють і талановиті люди, і не талановиті, і розумні, і нерозумні … На шизофренію чи пароноїдальний психоз теж хворіють незалежно від талантів, а також на артрит чи цукровий діабет хворіють різні люди.

Олена Київська

Талановиті люди вміють видобувати з алкоголю користь. Шинкарі теж уміють, але інакше.

Radiy Radutny

Цей панегірик на честь старого пияки звучить як сум за Нобелівкою (до речі, таке часто трапляється в спічах Кінга: от Стейнбеку, якого не вгризеш, дали чомусь премію, а автору світових най-най-най-книжок — зась… )

Tatyana Kulitskaya

Це констатація факту, що пияк Гем писати вмів, а пияк Джойс – ні.

Андрій Кокотюха

У романі Воннеґута “Часотрус” описується такий собі будинок творчості письменників, де було чотири номери-люкс: “Юджин О’Ніл”, “Синклер Льюїс”, “Ернест Гемінґвей” та “Джон Стейнбек”. Головний герой зауважує: “Це ж треба – усі на честь алкашів!”. Про Льюїса і Стейнбека не чула, що вони пиячили, але Курту В. вірю. До речі, двох з цих авторів я перекладала – О’Ніла і Стейнбека. Суцільна насолода. А про стиль Гемінґвея (відтворення його в українських перекладах) написала книжку. Така от компанія душевна.

Tatiana Nekriach

Десь прочитала, що однією з улюблених фраз Гемінгвея була: “Пиши п’яним, редагуй тверезим”

Larysa Khokhuda

Я всі матеріали в газету і писав за таким принципом!

Юрій Медуниця

Підтримую. Я, щоправда, завʼязав з тим ділом два роки тому, але мене б вкурвило писати сотні сторінок маячні. Та має бути сюжет, завʼязка, розвиток дії і решта… Це ж цікаво самому писати передовсім

Василь Зима

Зав’язувати шкідливо!

Василь Кузан

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *