Культура

Книжка Світлани Орел

Напередодні роковин Голодомору 1932-33 рр. у кропивницькому краєзнавчому музеї відбулась презентація книги Світлани Орел «Ті, хто не хотів помирати мовчки».

У книзі, чи не вперше за період дослідження Голодомору, висвітлено не стрждання селян, не його драматичний перебіг, а факти народного спротиву машині смерті більшовицького режиму, а також випадки порятунку людей під час Голодомору в Кіровоградській області.

Авторка — журналіст і громадський активіст — на архівних матеріалах справ політрепресованих спростовує поширені тези про те що, «селяни покірно корилися вбивцям», «ніякого спротиву організаторам Голодомору не було».

Саме спротив народу в той жахливий час і, як каже Світлана Орел, Боже Світло над нашою нацією, допомогли нам не зникнути тоді і відстояти свою незалежність вже зараз, на сході, зі зброєю в руках проти нащадків кремлівських організаторів геноциду українців в 1932-33 роках.

А мені пригадалися слова нашого президента: «Російська агресія проти нас — це продовження іншими методами тієї самої політики на знищення України, яку Москва впроваджувала в тридцяті роки минуолго століття».

Запалімо ж свічку пам’яті в наших вікнах, завтра о 16-00.

Олександр Івашура

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *