Культура

Кросворд Івана Мазепи

«Достал ты своим Мазепой!» – такою була репліка мого однокласника, з яким про щось там дискутували у Фейсбуці. Ну ось знову… книга. Передчуваю його реакцію: «Опять?!» Адже ніби все писано-переписано… Проте… Роки 1687-1692 — суцільний кросворд, в якому практично дуже багато клітинок не заповнені. Спробував відповісти на запитання: чи винен Мазепа у страшенному голоді в Криму 1688 року?

У 1688 р. гетьман тишком-нишком «изменил» чи просто цинічно обдурив юних царів та їхніх урядовців? Чи збиралося на Сожі 50-тисячне козацьке військо у серпні-вересні 1689 р. на півночі Чернігівського полку, аби йти за першим покликом гетьмана на Москву «мирити» государів? Якому питанню був присвячений перший всегетьманський референдум 1690 р.?

Хто у 1689-1691 рр. тиснув на гетьмана, аби пошвидше порвати з Московським царством? Яка роль «великого агента Мазепи» С. Ясинського у налагодженні союзницьких контактів між Варшавою та Батурином? Чому не вдався кримсько-польсько-український союз? Хто справжній автор ідеї утворення Руського князівства у 1692 р.? Що не поділили у 1692-му куми В. Кочубей та І. Мазепа? Чому в 1688 р. Київська митрополія розкололася на кілька автономій-ставропігій? Чим не догодили українські церковні ієрархи московському патріарху Іоакиму, що він їх «взбучив», а ігумена Кирилівського монастиря Інокентія Монастирського прокляв?

З якої «Історії УРСР» 1950-их років доктор історичних наук Н. Яковенко запозичила «антигетьманські повстання (???) 1687-1691 рр.»? Чому фейк М. Костомарова, М. Устрялова про вирішальну участь Мазепи у зміщенні В. Голіцина та участь у двірцевому перевороті у Москві у 1689 р. «хапнули-проковтнули» сучасні українські історики? Чому полтавська опозиція, про яку свого часу писав О. Оглоблин, виявилася мильною бульбашкою? Хто з українських істориків старанно «передрав» тези-абзаци у Т. Таїрової-Яковлевої?

Як можна вірити американсько-польському історику А. Камінському, який на повному серйозі «послав без літака» ченця Соломона з Якутська (8000 км від Москви! Рік пішого ходу!) від ув’язненого в І. Самойловича у Польщу з фальшивими листами, аби скомпрометувати Мазепу? Чому в 20 історіях України різних авторів домінує фальсифікат про перші роки правління команди Мазепи?

На всі ці запитання я спробував відповісти.

Дякую всім друзям, які голосували за цей проєкт на сайті Мінкультури! З Вашою допомогою книга отримала бюджетне фінансування! Дякую команді видавництва «Мистецтво» (директору Сергію Поночовному, головному редактору Ніні Прибєзі, літредаткору Юлії Дворецькій, дизайнеру Андрію Прибєзі) за успішне розв’язання усіх фінансових, творчих проблем, пов’язаних з реалізацією cкладного та дорогого проєкту (580 сторінок тексту, понад 200 кольорових та чорно-білих ілюстрацій!).

Сергій Павленко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *