Хвиля Десни » 4 Листопада, 2021

Daily Archives: 4 Листопада, 2021

Культура

Життєпис оберштурмбанфюрера СС, написаний гебреєм із Америки

Published by:

З ініціятиви Меморіяльного центру Голокосту «Бабин Яр», створеного російськими бізнесменами Фуксом, Фрідманом та Ханом, видано в перекладі українською (переклав Л.Кононович) широко тертий на язиках в останні десять років роман американсько-французького прозаїка Джонатана Літтеля «Благоволительки» (Jonathan Littell «Les Bienveillantes»). Автор написав його французькою мовою.

Continue reading

Культура

Тінь із Ночі всіх Святих?

Published by:

… Сьогодні на одній з київських вулиць зустрів письменника Олеся Ульяненка. Тобто, його копію. Таке саме обличчя, така сама зачіска, таке саме взуття. Лише чомусь із рюкзаком. З рюкзаком я ніколи його не бачив…

Continue reading

Культура

Кросворд Івана Мазепи

Published by:

«Достал ты своим Мазепой!» – такою була репліка мого однокласника, з яким про щось там дискутували у Фейсбуці. Ну ось знову… книга. Передчуваю його реакцію: «Опять?!» Адже ніби все писано-переписано… Проте… Роки 1687-1692 — суцільний кросворд, в якому практично дуже багато клітинок не заповнені. Спробував відповісти на запитання: чи винен Мазепа у страшенному голоді в Криму 1688 року?

Continue reading

Економіка

Годі торгувати — нема чим решту давати…

Published by:

Через санкції ЄС російський Сбербанк змушений піти з Центральної Європи. Сбербанк продовжує згортати свою присутність на європейському ринку на тлі санкцій та збитків. У середу, 3 листопада, найбільший держбанк Росії оголосив про продаж майже всіх дочірніх банків у країнах Центральної та Східної Європи, які придбав у 2012 році в рамках амбітної програми експансії.

Continue reading

Культура

Слово на повноліття Василеві Васкану

Published by:

Я пригадую, як до наших сусідів – родини Бесединських – приїхав у гості молодий вчитель з Котелеве Василь Васкан. Він сидить у кімнаті на дивані, а у нього на колінах сиджу я. І цей спогад, серед інших, супроводжує мене протягом усього мого життя, щойно я пригадую дитинство. Це було давно, тоді Проспект Незалежності у Чернівцях ще називався вулицею Чагорською.

Continue reading